Tuzla: Sutra počinje s probnim radom Centar za pružanje usluga građanima
Foto: Tuzlanski.ba

Centar za pružanje usluga građanima u Tuzli, koji je zapaljen i opljačkan u socijalnim nemirima 7. februara prošle godine sutra će započeti probni rad.

- Da blagovremenom intervencijom svih šefova službi Općine Tuzla, te da blagovremenom intervencijom naših informatičara nismo sklonili server i obezbijedili podatke u Geodetskoj upravi, ovo bi bio grad bez identiteta. I ne samo grad, nego dobrim dijelom i Tuzlanski kanton - istakao je danas na pres-konferenciji Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

DSCN4806Imamović je kazao da je procijenjena šteta oko milion KM, te da se do sada uložilo nešto manje od 600 hiljada KM, od čega oko 400 hiljada KM u Centar za pružanje usluga građanima.

- Za renoviranje ovog Centra poštovali smo zakonske procedure jer tender nalaže minimalan broj učesnika koji se moraju javiti na konkurs a nama se dešavalo da nam se ne javi dovoljan broj učesnika zbog čega smo morali poništavati i ponovo objavljivati tender - kazao je Imamović.

Zlata Zorić, šefica Odjeljenja za poslove matičnih knjiga Grada Tuzle poseban je akcenat stavila na verfikaciju a to znači da građani u Federaciji Bosne i Hercegovine mogu u svom mjestu prebivališta vaditi rodne listove.

- To se radi na taj način da pozovu našu matičnu službu, mi provjerimo njihove podatke u matičnim knjigama, taj njihov upis verifikujemo tako da mogu svoje dokumente vaditi u svojim mjestima prebivališta. Novina je i da je izmijenjen zakon o matičnim knjigama, odnosno da se upis beba vrši po mjestu prebivališta majke, te da se upis smrti vrši po mjestu prebivališta umrlog - rekla je Zorić.

Dodala je da su izmijenjenim zakonom bili dužni za svaku matičnu knjigu osposobiti posebne prostorije. (Fena)