Foto: Tuzlanski.ba

Vodostaj rijeke ‘Jala’ tokom jučerašnjeg dana ubrzano je rastao zbog oblinih kišnih padavina. Jedna od najkritičnijih tačaka korita rijeke ‘Jala’ je dio u blizini RK ‘Tuzlanka’ odnosno kod Tehnološkog fakulteta u Tuzli gdje je tokom dana zabilježeno i izlijevanje rijeke.

Nabujala voda prijetila je da odnese pješački most i parovod u neposrednoj blizini. Poplavljena su bila i dvorišta okolnih kuća, na sreću po prestanku padavina došlo je i do opadanja vodostaja.

Zagađenje prirode u Bosni i Hercegovini i dalje je veliko, divlje deponije su posvuda, a otpad se baca ili odlaže bez bilo kakve odgovornosti ili savjesti. Zakona nema ili se ne provode, kazne ne stižu nikome, a rijeke ili druge vodene površine, gotovo bez izuzetka, zatrpane su smećem.

Tokom jučerašnjeg dana, u vodenoj bujici čiji je vodostaj rastao moglo se vidjeti mnogo otpada, koji je nažalost posljedica nesavjesnosti samih nas ali i neuređenog cjelokupnog sistema.

Prilikom porasta vodostaja, obzirom na nižu postavku u odnosu na mostove, sonovod postane svojevrsna brana na kojoj se zaustavlja otpad i rastinje.

Nakon povlačenja vode, prizori svjedoče o snazi bujice, koja je nosila apsolutno sve. Da li i kolika oštećenja je pretprio parovod znat će se u narednima danima. (Gabriel Iličić | Tuzlanski.ba)