Danas je u BKC-u Tuzla održana prva konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Tuzla nakon održanih Lokalnih izbora u BiH.

Dnevni red sjednice sadržavao je polaganje svečane izjave vijećnika izabranih na lokalnim izborima 2.oktobra, tekuće godine, zatim izbor Predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla, izbor zamjenika predsjedavajućeg, te izbor predsjednika i članova komisija Gradskog vijeća Tuzla.

Tako će umjesto Nade Mladine budućim Gradskim vijećem Tuzla predsjedavati dr. Aleksandar Vujadinović (SDP) koji je sa 30 glasova "ZA" i jednim suzdržanim glasom izabran za novog predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla. Njegov zamijenik će biti Mirel Mišković (Tuzlanska alternativa).

"Gradsko vijeće će se truditi da na jedan transparentan način pokuša izmjeniti nekakve administrativne prepreke koje postoje i na koje se svi žalimo, a sve u skladu sa zakonskim regulativama koje treba da budu osnova za funkcionisanje. Prema tome ništa mimo Zakona se neće moći riješiti, a sve ono što bude moglo da se učini i stvori osnovu i bazu za daljnji razvoj mi ćemo podržati" kazao je u izjavi za medije Aleksandar Vujadinović  i dodao:

"Obaveza Gradskog vijeća će biti da se radi u interesu građana a ne u interesu pojedinaca ali to građani treba da osjete i vide. Rezultati moraju biti vidljivi i o tome će biti redovno izvještavanje"

Lijepu gestu nakon polaganja svečane izjave vijećnika uradio je gradonačelnik Jasmin Imamović koji je svim vijećnicama uručio bukete cvijeća, čestitao im na osvojenom mandatu i poželio uspješan rad.

Po prvi put u Tuzli, trećinu sastava GV Tuzla čine žene.

Grdonačelnik Imamović je u izjavi za medije kazao kako će Gradska uprava imati nove ciljeve u  predstojećem četverogodišnjem mandatu.

"Naravno da ima novih ciljeva. Bili smo ometeni prirodnom nesrećom prije dvije godine što nam je oduzelo vrijeme i novac. Većina vijećnika je potencirala pitanje zapošljavanja, onda slijedi nastavak razvoja komunalne infrastrukture, poboljšanje kvaliteta života i rad na ekonomskoj održivosti. Treba realizirati predizborna obećanja. Danas je konstituirajuća sjednica a već na prvoj narednoj očekujem da idemo sa Nacrtom budžeta kako bi isti što prije bio usvojen. Moramo nastaviti sa stvaranjem uslova kako bi stopa nezaposlenosti u Tuzli bila što manja"  - kazao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

SDP će sa svojim koalicionim partnerima imati stabilnu većinu u Gradkom vijeću što prema riječima Imamovića znači da će rad biti u tom slučaju dosta efikasniji.

Predsjednik kluba vijećnika SDA, Sabahudin Imamović je kazao kako će biti sretan ako se u narednom mandatnom periodu promijeni filozofija upravljanja gradom.

"Tuzla neće moći izdržati još četiri godine lošeg upravljanja. SDA je upravo ukazivala na taj problem da Tuzli treba obezbijediti bolje poslovno okruženje u smislu otvaranja poslovnih zona, otklanjanja administrativnih barijera za pokretanje biznisa. Privlačenje a ne rastjerivanje investitora što će naravno doprinjeti zapošljavanju. SDA će kao i do sada podržati sve ono što je dobro za ovaj grad. Kao opozicionar ja nemam povjerenje u izabranu vlast da su u stanju tako nešto uraditi" - kazao je Sabahudin Imamović.

U novom sazivu GV Tuzla parlamentarnu većinu će činiti SDP (11), Tuzlanska alternative (3), Bosanska stranka (2), Demokratska fronta (2) i predstavnik nacionalnih manjina u Tuzli Nedžad Jusić, dok će kao opozicija djelovati SDA (6), SBB (4) i HDZ (2).