U petak, 13. septembra 2024. godine, u sklopu projekta “Let’s Do It Tuzla” na području Grada Tuzla održat će se trinaesta terenska volonterska akcija čišćenja otpada na preko 20 lokacija. 

Tuzla će ponovo da zablista: Let's do it najavljuje 13. terensku akciju čišćenja otpada
Foto: Arhiva

Projekat „Let's Do It Tuzla“ i terenske akcije koje se sprovode pod njegovim okriljem, sastavni su dio pokreta „Let's Do It Bosna i Hercegovina“, odnosno „World Cleanup Day“, u kojem je u dosadašnjim ekološkim akcijama učešće uzelo preko 90 miliona volontera iz 211 zemalja i teritorija.

Tako su se Tuzla i ostali gradovi u Bosni i Hercegovini pridružili najvećem ekološkom volonterskom pokretu u svijetu, ujedinjenom u jednoj misiji - čišća i ljepša okolina za sve nas! 

Već trinaest godina za redom u cijeloj Bosni i Hercegovini organizuje se i sprovodi najveća ekološka volonterska akcija u historiji naše zemlje posvećena prvenstveno čišćenju ilegalno deponovanog otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti.

Tim “Let’s Do It Tuzla“ uz pomoć učenika osnovnih i srednjih škola, očistit će preko 20 lokacija koje se nalaze na području Tuzle. Tim će za sve volontere osigurati rukavice, vreće i osvježenje.

U cilju podsticanja što većeg broja ljudi, tim poziva sve građane da prijave područje koje žele očistiti uz pomoć svojih komšija i prijatelja. Organizatori naglašavaju da svi volonteri u ovoj terenskoj akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost.

Podatke o lokaciji, kao i ukupnom broju volontera koji bi uzeli učešće u pomenutom poduhvatu, potrebno je dostaviti putem e-maila [email protected] ili Facebook/Instagram stranice “Let’s Do It Tuzla”, najkasnije do nedjelje, 08.09.2024. godine.

Nakon prijema svih pristiglih prijedloga, a u skladu sa mogućnostima, “Let’s Do It Tuzla” tim će pružiti tehničku i logističku potporu u procesu samostalne realizacije akcije čišćenja na predloženoj lokaciji.

I ove godine akcija čišćenja podržana je od strane kompanije Admiral, generalnog partnera projekta, Eko život d.o.o. Tuzla, zlatnog partnera projekta, ali i Misije OSCE-a u BiH i drugih društveno odgovornih i ekološki orijentsanih kompanija i institucija.