Akcija "Incitat" pripadnika SIPA-e, izvršena je po nalogu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva KS.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo jednomjesečni pritvor za uhapšene u akciji 'Incitat'
Foto: Fena

Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Ibri Berilu, Nađi Milišič, Adisu Mulaosmanoviću i Edini Džigal.

Kako su naveli iz Tužilaštva KS, pritvor im je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela dok je u odnosu na Berila i Milišić i zbog opasnosti da bi njihovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.

U akciji kodnog naziva "Incitat" u ponedjeljak su uhapšeni Ibro Berilo (načelnik Općine Trnovo), Nađa Milišić, Nermin Demirović (bivši direktor Sarajevo šuma), Adis Mulaosmanović (Lok-pil d.o.o.) i Edina Džigal. Oni se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca. Radi se o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca. 

Akcija "Incitat" pripadnika SIPA-e, izvršena je po nalogu i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva KS,  u saradnji s pripadnicima MUP-a KS, OSA-om BiH i Uredom za borbu protiv korupcije KS.