Travničanka Zijada Isić od otpada je napravila posao (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Komunalni otpad, umjesto zagađivača okoliša, može biti uspješan biznis. Najbolji primjer tome je Travničanka Zijada Isić, jedina žena u Bosni i Hercegovini direktorica i vlasnica komunalnog preduzeća. I jedina iz ove branše, koja sa svojih 10 uposlenih državi ne duguje ni marke.

[embed width="100%"]http://www.federalna.ba/files/002016/Mart/07.03.2016/d2%20otpad.mp4[/embed]

Njen posao s otpadom počeo je prije 17 godina, kada je sa suprugom ostala bez posla. Počeli su tada prikupljati otpad i danas su vlasnici uspješne firme - 10 uposlenih, 20 kooperanata, bez zaostalih plata radnicima i obaveza državi.

Prošlu godinu obilježila je ekspanzija na domaće i tržište Evropske unije - izvezeno je blizu 6.000 tona komunalnog otpada. Nažalost, kaže, stavljanjem van snage Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom zaustavljena je isporuka sirovine koja tržišno nije profitabilna.

Kako pojašnjava, trenutno ne može iskoristiti 120 tona tetrapak ambalaže i 250 tona stakla. Boji se da će, ako se ovako nastavi, ova sirovina završiti na deponiji ili u riječnim koritima, a mogla bi biti pretvorena u novac.

Nakon sedamnaest godina u poslu - o kojem na početku nije imala nikakva predznanja - Zijada Isić vlastitim je radom postala primjer uspješne žene. Inače, državna preduzeća - kojima je država osigurala kompletnu infrastrukturu - najvećim dijelom su u stečaju. (federalna.ba)