Takmičenje likovnih radova osnovaca iz BiH: Učenici autori tri najbolja rada putuju u Tursku
Foto: Tuzlanski.ba

Povodom Dana djeteta, 23. aprila, praznika je koji je 1920. godine svoj djeci svijeta „poklonio“ utemeljitelj Republike Turske i njen prvi predsjednik Mustafa Kemal Ataturk, Turski kulturni centar "Yunus Emre" u Sarajevu organizovao je takmičenje likovnih radova djece osnovnih škola u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Svaka škola je poslala najbolje radove koje će žiri pregledati, ocijeniti i donijeti odluku o pobjednicima. Djeca koja osvoje prva tri mjesta će kao nagradu dobiti jednosedmično putovanje u Tursku.

Mehmet Akif Yaman, direktor Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Sarajevu, kazao je da u takmičenju učestvuju učenici koji su kao drugi strani jezik u osnovnim školama izabrali turski jezik. Takmičenje likovnih radova održava se pod nazivom "Prijateljstvo Turske i BiH".

"Svaka škola je izabrala po tri likovna rada, ali samo od učenika koji pohađaju časove turskog jezika, i poslali su ih nama", kazao je Yaman.

Prema njegovim riječima, danas će žiri kojeg, između ostalih, čine likovni umjetnici iz BiH, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay i druge istaknute ličnosti, izabrati tri najbolja.

"Naš posao je jako težak, jer ima jako puno odličnih likovnih radova. Djeca su nadarena i sposobna. Na proslavi Dana djeteta, 23. aprila u Zenici, proglasit ćemo pobjednike i djeci uručiti nagrade. Djeca koja osvoje prva tri mjesta kao nagradu dobit će jednosedmično putovanje u Tursku", dodao je Yaman. (Tuzlanski.ba)