Foto: Tuzlanski.ba

Na ovogodišnjem Sajmu List u Lukavcu učešće u takmičarskom dijelu spremanja tradicionalnih bosanskih jela uzela su 33 Udruženja sa preko 1000 članica.

Takmičenje se održavalo u različitim kategorijama od kojih su neke spremanje slatkog jela odnosno halve, te spremanje slanih bosanskih jela, poput bosanskog lonca.

Takmičarske su svoje kulinarsko znanje pokazale u nekoliko kategorija, a u pripremi tradicionalnog  bosanskog jela prvo mjesto su osvojile članice Udruženja "Miričanke" iz Miričine.

Predsjednica ovog Udruženja Nihada Salkić za Tuzlanski.ba otkriva da je trema bila prisutna zbog stručnih ljudi koji su u žiriju.

"Zahvalila bih se i svojim ženama koje su se probudile jutros u dva sata i donijele nam vrhunske rezultate danas", kaže Salkić, objašnjavajući da je za pravu bosansku čar u jelima potrebno vrijeme i strpljenje.

U dijelu pripreme slanog jela prvo mjesto su ostvarile pripadnice Aktiva žena "Tinja" iz Srebrenika, kao i treće mjesto u kategoriji slatkog jela.

Aldina Suljić predstavnica Udruženja kaže kako je prezadovoljna cjelokupnim utiskom sa sajma kao i stvaranjem novih poznanstava sa ženama širom Bosne i Hercegovine.

"Spremale smo tradicionalni Bosanski lonac, a za to su bile zadužene naše dvije najstarije članice. Rezultati su pokazali da ih nismo bez razloga izabrale.", dodaje.

Ljepota lukavačkog sajma i jeste u očuvanju tradicije i zbližavanju učesnika i posjetitelja koji osim u pripremi, kada su u pitanju jela, uživaju i u degustaciji.