Prvi ponedjeljak u septembru sinonim je za početak nove školske godine. Dok učenici vrše posljednje pripreme, a roditelji se pripremaju za nove brige, zbraja se i broj đaka u školama širom Federacije BiH. 

Sutra počinje nova školska godina: Oko 3500 učenika kreće u prve razrede osnovne škole u TK
Foto: Ilustracija

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, u prve razrede osnovnih škola upisano je oko 3500 prvačića, potvrdili su iz Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona za Tuzlanski.ba

''Oko 34 hiljade osnovaca imamo na području kantona i oko 14 hiljada đaka u srednjim školama. Ipak, ovo je za sada okviran broj, tačan broj ćemo imati već sutra'', kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke. 

Broj nije pao u odnosu na prethodnu godinu kada je u prve razrede upisano tačno 3555 učenika, ali u odnosu na ranije godine, taj broj je značajno manji. 

Vezani članak Pred početak školske godine: Započela distribucija besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola

Za razliku od Tuzlanskog, u Zeničko-dobojskom kantonu ove godine je upisano više prvačića u odnosu na prošlu. U prve razrede osnovnih škola na ovom području će krenuti 3 038, a u prve razrede srednjih škola 3 099 đaka.

''Zadovoljni smo činjenicom da je u prve razrede i osnovnih i srednjih škola upisano više đaka nego prošle godine. Što se tiče srednjih škola, najveći interes bio je za upis u tehničke škole - medicinsku, elektrotehničku i mašinsku struku, dok je vrlo mali interes bio za gimnazije - ističe ministar obrazovanja i nauke Mirza Mušija.

Ove godine u prve razrede osnovnih škola Unsko-sanskog kantona krenut će 1.464 prvačića, dok se u srednje škole upisalo 1.150 učenika koji su završili osnovnu školu.

''Ove brojke su gotovo identične u odnosu na prošlu godinu, što ukazuje na stabilan broj učenika u obrazovnom sistemu kantona'', navode iz ovog kantona.

Školska godina sutra počinje i Kantonu Sarajevo u 79 osnovnih i 44 srednje škole za ukupno 53 500 učenika, od čega 38.400 osnovaca i 15 100 srednjoškolaca. Upisano je i 4.300 prvačića, što je povećanje za 150 u odnosu na prethodnu godinu.

Sve je spremno za početak školske godine i u Brčkom. U Osnovne škole polazi 5 800 učenika od čega u prve razrede njih 600, dok u četiri srednje škole polazi oko 2 500 srednjoškolaca, od kojih su 760 prvi razred.

Zbog iznimno visokih temperatura koje se najavljuju i za početak septembra, početak nastave odgođen je u dva kantona. Riječ je o Posavskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje će nastava početi 9. septembra.