SIPA: U akciji "Hijena" uhapšene četiri osobe
Foto: Tuzlanski.ba

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizovali su na području Sarajeva akciju kodnog naziva "Hijena" u okviru koje su slobode lišene četiri osobe osumnjičene za organizovani kriminal.

Izvršeni su pretresi na tri lokacije, a pronađeni su predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka, i to: oko 130 grama opojne droge kokain, digitalna vaga za precizno mjerenje težine opojne droge, više mobilnih telefona, računara i drugih elektronskih uređaja za pohranjivanje podataka, dokumentacija u vezi kupovine nekretnina i drugi materijalni dokazi, saopštila je SIPA.

Četiri osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašten promet opojnom drogom, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pranje novca iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, te nanošenje teških tjelesnih povreda i oštećenje tuđe stvari iz Krivičnog zakona Federacije BiH.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, te ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Federalnom upravom policije.

Radi se o predmetu u kojem policijski službenici SIPA-e u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH već duži period rade na dokumentovanju navedenih krivičnih djela, a saznanja su dobijena analizom kriptozaštićenih aplikacija Anom i Sky.

U navedenom predmetu ostvarena je saradnja sa policijskim organima Kraljevine Španije i Kraljevine Švedske.

Lica lišena slobode, nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, bit će predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH.