Za večeras je na trgu ispred Baščaršijske džamije najavljena degustacija ćevapa za sve građane i goste Sarajeva, u kojoj će učestvovati članice Udruženja sarajevskih ćevabdžija. 

Sarajevski ćevap je zaštićen kao autohtoni bh. brend, uskoro zaštita somuna
Foto: Ilustracija

Sarajevski ćevap je sada zaštićen kao brend, kao poseban tradicionalni autohtoni bosanskohercegovački proizvod, uskoro ide zaštita i u Europskoj uniji, a nakon toga i zaštita sarajevskog somuna, poručeno je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare povodom okončanja procedure zaštite sarajevskog ćevapa kao proizvoda sa oznakom geografskog porijekla u Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnica Benjamina Karić, domaćin današnjeg događaja u sarajevskoj Vijećnici, istakla je kako je današnji dan historijski trenutak za Sarajevo. Podsjetila je kako je Grad Sarajevo prije dvije godine pokrenuo proces zaštite sarajevskog ćevapa.

„Jako je važno da brendiramo sve ono što je naše. Sarajevski ćevap je sada zaštićen kao brend, zaštićen je kao poseban tradicionalni autohtoni bosanskohercegovački proizvod. Ono što je važno je da će nakon same zaštite Sarajevskog ćevapa kao brenda u BiH slijediti mogućnost i zaštita samog ćevapa u Europskoj uniji. Možemo odmah najaviti da idemo i u jednu akciju zaštite sarajevskog sumuna“, poručila je Karić.

Istakla je kako je kao gradonačelnica ponosna i zahvalna cijelom timu koji je radio na ovom projektu, posebno na podršci USAID-a.

„S ponosom ćemo i dalje čuvati ono što je naše, ono što je tradicionalno, jer je to najbolje što imamo“, poručila je Karić.

Direktorica USAID misije u BiH Courtney Chubb tokom obraćanja izrazila je zadovoljstvo što je sarajevski ćevap zaštićen kao brend.

„Pored toga što je izuzetno ukusan, sarajevski ćevap je i ključni dio turističke i gastronomske ponude ovog grada. Nijedno putovanje u Sarajevo nije potpuno bez uživanja u ovoj lokalnoj delikataciji. Kao Amerikanka koja već nekoliko godina živi u Sarajevu, imala sam sreću da mogu ugostiti puno svojih prijatelja u ovom gradu i osim što su oduševljeni Sarajevom, prva stvar koju uradimo kad dođemo ovdje je da odemo u ćevabžinicu jer ako nisu probali ćevape, onda nisu ni osjetili puni duh Sarajeva“, kazala je Chubb.

USAID putem turizma pomaže proizvođačima širom Bosne i Hercegovine da zaštite svoje proizvode kao kulturno naslijeđe i siguran prehrambeni proizvod.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, istakao je kako je cijeli proces trajao oko dvije godine i rezultirao time da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Agencije za sigurnost hrane usvojilo jedan cijeli set legislativni, pravni okvir koji je omogućio i postavio temelje da se snažno krene u proces zaštite oznaka geografskog porijekla i zaštite oznaka tradicionalnog ugljeda hrane u Bosni i Hercegovini.

„Sarajevski ćevap je osmi proizvod koji je prošao proceduru i naravno jedan proizvod koji je u ovom trenutku jedan od najznačajnijih i koji ima jedan veliki potencijal ne samo kao proizvod, već potencijal za daljnu promociju grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i naravno Bosne i Hercegovine“, rekao je Hajrić.

Dodao je kako ovaj proces pruža i mogućnost sprečavanja svakve vrste zlopotrebe, s obirom na to da se danas svjedoči i da se sarajevski ćevap ne proizvodi u regiji Sarajeva i da se plasira širom Europske unije.

„To će ovim procesom, kad ga zaštitimo za nivo Europske unije, biti onemogućeno a naravno samim tim ćemo i našim čevapdžijama i onima koji proizvode ćevape otvoriti i veću mogućnost plasmana ovih proizvoda ne samo u svojim čevabdžinicama već mogućnost biznisa i proizvodnje i izvoza ćevapa i na zahtjevno tržište Europske unije“, zaključio je Hajrić.

Mustaga Ogrešević, potpredsjednika Udurženja ćevabdžija, zahvalio je svima na podršci u ovom značajnom projektu, prvenstveno gradonačelnici Karić i USAID-u.

„Jedan ogroman uspjeh za nas, pogotovo što ćemo ovaj uspjeh nastaviti da se širimo i u Europskoj uniji. Naše je samo da nastavimo održavati kvalitet i uslugu“, rekao je Ogrešević.

Za večeras je na trgu ispred Baščaršijske džamije najavljena degustacija ćevapa za sve građane i goste Sarajeva, u kojoj će učestvovati članice Udruženja sarajevskih ćevabdžija.