Tema panel diskusije je položaj žena u društvu i uzroci rodnozasnovanog nasilja.

Rodno-zasnovano nasilje i položaj žena u društvu tema panel diskusije u Gradačcu
Foto: Arhiva

U utorak, 3. septembra 2024.godine, u Kino sali u Gradačcu s početkom u 18:00 sati biće upriličena panel diskusija pod nazivom ''Možemo li se suočiti?''.

Tema panel diskusije je položaj žena u društvu i uzroci rodnozasnovanog nasilja, a o tome će govoriti prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Amila Ždralović, pravnica i programska koordinatorica Sarajevskog otvorenog centra Amina Dizdar, psiholog, analitičar i pisac Srđan Puhalo.


Panelu će prethoditi scenski kolaž u izvedbi pozorišne i filmske glumice Hasije Borić.

Govoriti o rodnozasnovanom nasilju i položaju žena u društvu je od velikog značaja s obzirom na sve učestalije slučajeve nasilja, ali i femicida. 

Nakon ubistva Nizame Hećimović u augustu prošle godine, aktivisti iz Gradačca kontinuirano govore o ovoj temi, traže konkretne korake od nadležnih i bore se za sigurnost, a jasan i konkretan govor u javnom prostoru jedan je od važnih poteza od kojeg, kako kažu, neće odustati. 

''Dođite i budite dio promjene'', poručuju organizatori iz Neformalne grupe građanki i građana Gradačca i Udruženja mladih Futura Međiđa Donja. 

Podsjećamo, sinoć je još jedna žena u Gradačcu bila žrtva nasilja. Ubijena je tupim predmetom od strane muškarca nakon čega je njeno beživotno tijelo pronađeno na ulici. 

Vezani članak Ubijena žena u naselju Požarike u Gradačcu, uhapšen muškarac