Na lokalitetu zaštićenog pejzaža Konjuh, upriličeno je otvaranje novoizgrađenih teniskih terena, kojima će se unaprijediti sport i povećati fizička aktivnost mještana Banovića, ali i svih drugih posjetitelja. 

Radost za mlade: U Banovićima otvoreni novoizgrađeni teniski tereni
Foto: Vlada TK | Novoizgrađeni tereni

Osim teniskih terena planirana je i izgradnja košarkaškog i rukometnog terena, kao i velikog nogometnog terena.

Ovim povodom Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić prisustvovali su danas na više događaja koji se tiču projekata energijske efikasnosti na području općine Banovići te u društvu općinskog načelnika Bege Gutića obišli sve aktivne projekte. 

„Vlada Tuzlanskog kantona je u protekle dvije i po godine u investicijske projekte uložila oko 15 miliona KM, od čega se dominantan dio odnosi na školske i uopće obrazovane objekte. Danas svjedočimo realizaciji jednog od takvih projekata. Drago mi je bilo čuti i od načelnika Gutića i od direktora OŠ Banovići da je u posljednje dvije godine, kao nikada do sada, investirano u školske objekte u Banovićima. Kako smo čuli u svim školskim objektima su, prema iskazanim prioritetima, urađeni određeni investicijski projekti i da su stvoreni puno bolji uslovi za rad.

To je dokaz naše opredijeljenosti da uslove za školovanje naših najmlađih i za rad naših nastavnika učinimo što boljim“, kazao je premijer Halilagić i dodao da „svi ovi, ali i brojni drugi projekti pokazuju da s pravom možemo kazati da vodimo politiku ravnomjernog razvoja svih dijelova Kantona“. Također, danas je premijer istaknuo i obećanje da će Vlada iznaći način, i da već radi na tome, da gradi nekoliko novih školskih fiskulturnih sala na području našeg kantona. „Jedna od njih bit će i sala u osnovnoj školi u Banovići Selu“ najavio je premijer Halilagić.

„Ministarstvo je u proteklom periodu realizovalo mnogo projekata na području općine Banovići. Tu su projekti obnove i unaprjeđenja javne rasvjete energijski efikasnom rasvjetom. Taj projekat nastavljamo i ove godine. Tu su i brojni projekti implementacije mjera energijske efikasnsoti na školskim objektima, a završetak radova na obnovi fasade na OŠ Banovići primjer je takvih aktivnosti. Pored navedenog, otvorenje teniskih terena u zaštićenom pejzažu Konjuh pokazuje naše opredjeljenje za izgradnju i razvoj Zlače i Konjuha kao turističkog potencijala Tuzlanskog kantona. Teniski tereni su samo prva faza u razvoju ovog znatno većeg projekta koji je planiran Regulacionim planom ovog područja“, kazala je danas ministrica Ajšić.

Projekti energijske efikasnosti na području Banovića, a time i zaštite okolice, te smanjenja zagađenja nastavljaju se i ove godine. Danas su načelnik Gutić i ministrica Ajšić potpisali i novi Ugovor o kapitalnom transferu za sufinasiranje energijski efikasne rasvjete na području Banovića u ovoj godini.

„Projekti kojima danas svjedočimo i Ugovor kojeg smo potpisali pokazuju da nastavljamo uspješnu saradnju sa Kantonalnom vladom. Prezentacija okončanih projekata bila je prilika da pokažemo kako i u koje namjene smo potrošili dodijeljena sredstva. Jedno od opredjeljenja naše lokalne zajednice jeste proširenje mreže ulične rasvjete u svim mjesnim zajednicama i to na način da obnovimo i unaprijedimo rasvjetu gdje ona već postoji i da izgradimo novu rasvjetu gdje je trenutno nemamo. Općina je ove godine iz vlastitih sredstava osvijetlila oko 3 km, tako da ćemo sa sredstvima koja dobijemo od Vlade TK osvijetliti dodatne kilometre puteva u Banovićima“, kazao je načelnik Gutić, te pohvalio i aktivnosti Vlade TK u oblasti obrazovanja i nauke, gdje se, u skladu sa iskazanim prioritetima, projektima ušlo u svaku školu u Banovićima.