Radnici tzv. propalih preduzeća sutra će blokirati put Živinice – Sarajevo
Foto: Tuzlanski.ba

Radnici tzv. propalih preduzeća, okupljeni u Sindikat Solidarnosti, nakon što su 22. oktobra u Tuzli blokirali raskrsnicu na sjevernoj saobraćajnici na zapadnom ulazu u Tuzlu, za ponedjeljak 27. oktobar najavili su blokadu u Živinicama. Tačnije, blokirati će put Živinice – Sarajevo, piše Tuzlanski.ba.

Radnici svih popalih preduzeća sa područja TK, okupljeni u Sindikat Solidarnosi sada imaju samo jedan zahtjev – ostavku premijera Vlade TK Bahrije Umihanića.

''Za vrijeme mandata Umihanić nije učinio ništa, a on i ministri su uredno zaradili'', istakao je Enes Tanović, jedan od sindikalista i podpredsjednik Sindikata Solidarnosti.

Blokada je najavljena za ponedjeljak u 09:00 sati.

Još jedan od razloga blokade u Živinicama jeste i pomoć sindikalista radnicima ''Konjuha'' iz Živinica. Iz Tuzle bi trebalo krenuti nekoliko autobusa podrške, potvrdio je za Tuzlanski.ba Enes Tanović, podpredsjednik Sindikata Solidarsnosti.

''Još uvijek ostaje dogovor da ćemo u ponedjeljak blokirati put Živinice - Sarajevo. Rezervisani su autobusi koji će sa radnicima krenuti iz Tuzle u 08:00 sati. Nakon protesta u srijedu, Vlada TK je ponudila nešto ''Konjuhu'', na sve moguće načine sad pokušavaju da radnike razdvoje, i da što duže ostanu na vlasti. Očigledno imaju još nedovršenih stvari koje moraju uraditi po nečijim naređenjima iz određenih stranaka pa toliko čvrsto čuvaju stolicu i neće da podnesu ostavke'' - istakao je Tanović.

Iz Sindikata Solidarnosti obavještavaju građane da oni koji žele ići na proteste u Živinice, u ponedjeljak 27.10.2014, da je obezbjeđen besplatan prevoz. Autobusi kreću ispred Hotela Tuzla u 08:00 sati, te će kod ''Crvenih 7'' preći na sjevernu saobraćajnicu, tako da radnici i građani mogu čekati na svim stanicama duž sjeverne saobraćajnice, od Tenisa, Panonike, Lovca, D. zdravlja pa nadalje.

U ponedjeljak u 21:05, predstavnici radnika kao i premijer Umihanić trebali bi se suočiti oči u oči na Hayat TV-u u emisiji Tomislava Đurića ''Samo konkretno''.

U emisiji će biti riječi o tuzlanskim privrednim gigantima, sada preduzećima pred gašenjem. Koliko dugo će radnici čekati na ispunjenje obećanja? Oči u oči, predstavnici radnika naspram članova Vlade Tuzlanskog kantona uživo iz studija Hayat TV-a. (Tuzlanski.ba)