Inspekcijski nadzori izvršeni su s ciljem provjere zakonitosti poslovanja poreznih obveznika.

Rad 'na crno' u FBiH: 65 neprijavljenih radnika, devet objekata bez dozvole za rad...
Foto: Porezna uprava FBiH

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su izvršili 199 inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH.

Riječ je o akcijama kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, pekarstva, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenja, trgovine i ostale uslužne djelatnosti.

Inspekcijski nadzori izvršeni su s ciljem provjere zakonitosti poslovanja poreznih obveznika.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 65 neprijavljenih radnika, devet objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa, pet poreznih obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 78 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

''Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažovanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i nepostojanja instaliranog fiskalnog uređaja, zapečaćeno je 19 objekata i izdata su 153 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 355.500,00 KM'', saopšteno je iz Porezne uprave FBiH. 

Aktivnosti inspekcijskih nadzora Porezna uprava Federacije BiH će provoditi i u narednim danima, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.