Kod tri svinje iz domaćeg uzgoja na dva imanja s područja Zapadnohercegovačkog kantona zabilježena je afrička svinjska kuga, potvrđeno je laboratorijskim ispitivanjem.

Prijetnja za one koji se bave svinjogojstvom: Novi slučajevi afričke svinjske kuge u Hercegovini
Foto: Ilustracija

Dostavljeni nalazi proslijeđeni su Uredu za veterinarstvo BiH, koji je donio revidiranu Odluku o određivanju zaraženog i ugroženog područja radi pojave afričke svinjske kuge.

O navedenom su obaviješteni svi kantonalni veterinarski inspektori i kantonalna ministarstvo, te pozvani da poduzmu povećane mjere nadzora i kontrole.

''Ovim putem apeliramo na vlasnike farmi da poduzmu zakonom predviđene mjere, kao i mjere koje će doprinijeti poboljšanju biosigurnosnih uslova na farmama, te tako spriječe daljnje širenje ove visoko zarazne bolesti za svinje koja značajno može proizvesti gubitke po poljoprivredna imanja koja se bave svinjogojstvom'', navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

U skladu sa ovim pravilnikom sve jedinke na zaraženom području moraju se neškodljivo ukloniti, kao i sve tvari i otpad za koji postoji vjerovatnoća da su kontaminirani.

Pravilnikom je predviđena i provedba epidemiološkog istraživanja i popis svih imanja i životinja na kojima se uzgajaju svinje, a koji se nalaze u zaraženom području (krug od tri kilometra) i ugroženom području (krug od deset kilometara).

''Također, potrebno je formirati lokalni centar za kontrolu bolesti kojeg čine predstavnici nadležnog kantonalnog ministarstva, kantonalne veterinarske inspekcije, nadležne veterinarske stanice, lovačkog društva, te drugih institucija za koje se procijeni da mogu dati doprinos u prevenciji širenja ove bolesti'', navedeno je. 

Afrička svinjska kuga virusna je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja nije opasna za ljude i druge životinje, ne spada u zoonoze tako da ni na koji način se ne može prenijeti na čovjeka i ugroziti njegovo zdravlje.