Foto: Tuzlanski.ba

Prva savezna radna akcija (ORA) u socijalističkoj Jugoslaviji na željezničkoj pruzi Brčko – Banovići završena je 07. novembra 1946. godine.

Na njenoj izgradnji radilo je 62.268 omladinaca iz cijele Jugoslavije i 2.200 dobrovoljaca iz drugih zemalja.

Tokom izgradnje pruge iskopano je 1.361.680 km² zemlje i 134.460 km² kamena. Izgrađena su tri tunela u dužini 667 m i 22 mosta ukupne dužine 455 m.

Osim što je ta pruga osiguravala opskrbu ugljenom velikih gradova u dolini Save, bila je značajna i radi opskrbe hranom izgladnjele i razorene sjeveroistočne Bosne.

“Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca.” – Krleža

Na dočeku Nove 1946. godine Josip Broz Tito, predsjednik Jugoslavije, obratio se i omladini sa porukom da su se 1941.godine prvi odazvali i stupili u redove narodnooslobodilačke borbe u odbrani zemlje od fašističkog okupatora i da očekuje od njih da budu i u prvim redovima u obnovi zemlje.

Za prvi petogodišnji plan u novoj Jugoslaviji bilo je prijeko potrebno osigurati solidnu sirovinsku bazu. Bogate naslage banovićkog uglja, za jugoslovenske prilike relativno visokokaloričnog, sa vrlo pogodnim uslovima eksploatacije potakle su najviše rukovodeće državne organe da početkom 1946. godine donesu odluku o izgradnji pruge. Država nije raspolagala investicionim sredstvima i jedini način da se pruga izgradi bio je dobrovoljni rad. Sredinom marta 1946. godine, građevinsko odjeljenje tadašnjeg ministarstva saobraćaja dobilo je nalog za izvođenje pripremnih radova. Elaborat o izgradnji bio je gotov za nepunih mjesec dana.

Izgradnja

Prvog aprila počele su pripreme i taj datum se kasnije slavio kao dan omladinskih radnih akcija. Već 12. aprila, prvi inžinjeri izašli su na teren. Za 18 dana obilježili su trasu buduće pruge na njenim glavnim dijelovima kako bi se uposlile prve radne brigade.

Odbor za izgradnju prvobitno je predvidio da na izgradnji pruge radi 24 hiljade mladih koji bi bili svrstani u tri smjene sa po osam hiljada brigadira. Prijavilo se preko 120 hiljada omladinki i omladinaca. Zbog toga je odbor odlučio da na pruzi radi 62 hiljade mladih, računajući i preko 2 hiljade omladine iz 20 zemalja svijeta.

Radovi su počeli Prvog maja 1946. god. velikom smotrom brigadira u Brčkom, uz prisustvo ličnosti iz državnog vrha.