Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH i Pokreta majke enklava Srebrenica i Žepa nalaze se ovih dana u New Yorku. 

Preživjele žrtve borave u New Yorku uoči obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici
Foto: Fena | Dani sjećanja na genocid

Povod je učestvovanje u aktivnostima obilježavanja značaja proglašenja 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici. 

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je u izjavi za Fenu da je zajedno sa Munirom Subašić i Kadom Hotić iz Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa jučer prisustvovao otvaranju izložbe “Mrtvare” u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku koju je organizirao Memorijalni centar Srebrenica.

”Danas ćemo u New Yorku imati jedno druženje s dijasporom na kojem ćemo razgovarati o obilježavanju 11. jula koje će biti organizirano ovdje. Imat ćemo sastanak i s jednim dijelom ambasadora koji su glasali za Rezoluciju. Nakon toga ćemo imati sastanke s predstavnicima UN-a kojima će ćemo zahvaliti na neki način na onome što su oni uradili. Imaćemo poprilično veliki broj sastanaka ovdje u New Yorku”, kazao je Feni Tahirović.

Naglasio je da će nakon što se vrate iz New Yorka ići u Srebrenicu gdje će prisustvovati aktivnostima koje se vezane za obilježavanje 11. jula.

Tahović je Feni kazao da prvo obilježavanje genocida u Srebrenici nakon usvojene Rezolucije UN-a, znači da upornost u dokazivanju ponekad izgleda uzaludna ali ipak na kraju dođete do dijela pravde.

”Rezolucija je i pobjeda pravde nad nepravdom. Isto tako, od ove godine, a posebno od naredne, 11. juli će se obilježavati kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici širom svijeta i svake godine biće sve veći broj zemalja koje će u okviru UN-a ne samo obilježavati već i u svojim obrazovnim ustanovama izučavati najteži zločin na tlu Evrope poslije II svjetskog rata”, poručio je Tahirović.

Generalna skupština UN-a u New Yorku usvojila je 23. maja ove godine Rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.