Grad Tuzla, kroz kontinuirano unapređenje svojih komunikacijskih i administrativnih praksi, uspješno odgovara na izazove koje ovaj indeks mjeri – transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost.

Prema istraživanju o transparentnosti: Tuzla peti najotvoreniji grad
Foto: Arhiva

Prema istraživanju koje je provelo Udruženje građana ''Zašto ne'' u okviru projekta Lokalni indeks otvorenosti za 2023. godinu, Grad Tuzla se istakao kao jedna od najotvorenijih lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini.

Grad Tuzla je zauzeo peto mjesto sa indeksom otvorenosti od 72,44%, čime je potvrđena posvećenost transparentnosti, pristupačnosti i odgovornom upravljanju.

Tuzla, kroz kontinuirano unapređenje svojih komunikacijskih i administrativnih praksi, uspješno odgovara na izazove koje ovaj indeks mjeri – transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost.

''Ovi rezultati dodatno potvrđuju opredjeljenost Grada Tuzle da građanima osigura transparentnost i otvorenost u radu, te će se nastaviti ulagati u jačanje komunikacije s javnošću, kao i modernizaciju informatičkih i administrativnih sistema'', saopćili su iz Grada Tuzla. 

Grad Tuzla redovno ažurira informacije na web stranici, uključujući organogram gradske uprave, biografije dužnosnika, kontakt informacije te planove i izvještaje o radu, čime se olakšava pristup građanima, i doprinosi boljem informisanju i većoj uključenosti javnosti u procese donošenja odluka.

Analizu ovog istraživanja možete pogledati ovdje

''Tuzla ostaje primjer pozitivne prakse, a ovi rezultati su poticaj za dalje unapređenje transparentnosti i odgovornosti prema građanima, u cilju daljeg jačanja povjerenja i unapređenja kvalitete života u našem gradu'', navedeno je.