Foto: Tuzlanski.ba

Devetnaesta Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije 2022 održava se u Zvorniku od 6. do 19. juna ove godine. Organizatori manifestacije su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije, ove godine će biti uručena prof. dr. Hilmi Neimarliji. Ovu informaciju je, u ponedjeljak 6. juna 2022. godine, na press konferenciji održanoj u Tuzli, saopštio predsjednik Organizacionog odbora Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

“Uvažavajući ukupni doprinos koji je svojim predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, a i našem društvu u cjelini, prije svega kao nosilac odgovornih dužnosti u Islamskoj zajednici i najvišim predstavničkim organima države Bosne i Hercegovine, cijeneći naučni doprinos razvoju islamske i društvene misli u svojstvu istaknutog intelektualca među Bošnjacima, univerzitetskog profesora, urednika glasila i izdavačke djelatnosti Islamske zajednice, Organizacioni odbor Kulturno-vjerske manifestacije "Dani Hasana Kaimije 2022." donio je odluku da ovogodišnju nagradu Povelja Hasan Kaimija za životno djelo dodijeli prof. dr. Hilmi Neimarliji.

U ovoj prilici ističemo nesebično zalaganje prof. dr. Neimarlije na planu čuvanja duhovnog i kulturnog identiteta Bošnjaka, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Kao predavač, nosilac odgovornih dužnosti, autor značajnih tekstova, prof. dr. Neimarlija je vođen idejom i osjećanjem integralnog dinamizma islama – vjerskog, moralnog, intelektualnog, povijesnog; vođen uvidima u univerzalnu vrijednost klasičnih muslimanskih ostvarenja jedinstva duhovnih i svjetovnih znanja; iskustvima i mogućnostima bošnjačkog i bosanskog doprinosa susretanju Istoka i Zapada, islama i Evrope, vjere i humanizma, etike i politike”, kazao je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je ovom prilikom istakao i da je Organizacioni odbor donio odluku da ove godine, pored redovnih godišnjih nagrada i nagrada koje se dodjeljuju bijenalno, bude dodijeljena i jedna posebna, Specijalna nagrada za izuzetan naučni doprinos u afirmaciji islamske duhovnosti i kulturne baštine.

“Specijalna nagrada dodjeljuje se dr. Mubini Moker za izuzetan naučni doprinos u proučavanju islamske duhovnosti, perzijske gnostičke književnosti, perzijskog i bosanskog jezika. Tu prije svega mislimo na djelo Šejh Hasan Kaimija - sin vremena, objavljeno u izdanju Naučnoistraživačkog instituta “Ibn Sina” u Sarajevu i Instituta za društvena i religijska istraživanja Tuzla, te prevod djela Ilahinama na bosanski jezik i drugih naučnih djela i studija dr. Mubine Moker,” kazao je muftija Fazlović.

Najznačajnija kulturno-vjerska manifestacija među povratnicima

Govoreći o značaju Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije muftija Fazlović je naglasio da povijesni izvori, zapisi u književnim i drugim djelima, svjedoče da je muslimane Bošnjake u Zvorniku i cjelom Podrinju uvijek krasila snažna duhovnost, da su brižno čuvali i razvijali svoju kulturnu baštinu. Na to ukazuje i Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije koju organiziramo već devetnaesti put, poručio je Muftija.

“U Zvorniku i drugim gradovima Podrinja, okuplja nas plemeniti Hasan Kaimija koji je svojim osebujnim djelom obilježio svoje vrijeme. Krasila ga je posebna društvena angažiranost te njegov život nije bio odvojen od života ljudi u Zvorniku, njihovih problema i pitanja koja su ih opterećivala. Ostalo je zapisano da je dom Hasana Kaimije uvijek bio širom otvoren svakom putniku. Mnogo je cijenio i oko sebe okupljao mudre i pobožne ljude, te pjesnike, a u semahani je često održavao predavanja s područja vjerskih i svjetovnih znanosti. Šejh Hasan Kaimija spada u red bosanskih divanskih pjesnika. Poeziju je pisao na osmanskom turskom i bosanskom jeziku. Autor je dviju zbirki pjesama na turskom jeziku i dvije pjesme na bosanskom jeziku. Neki kritičari smatraju da je Hasan Kaimija svojom poezijom želio oplemeniti i usaditi temeljne etičke vrijednosti u dušu čitaoca”, poručio je muftija Fazlović. Naglasio je da nas ove osobine Hasana Kaimije inspirišu da istrajavamo u pripremanju i održavanju Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije koja svojim sadržajima jača duhovnost i kulturu muslimana Bošnjaka u Podrinju i cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Sa zadovoljstvom ističemo da je ovo najznačajnija kulturno-vjerska manifestacija koja se skoro u cjelosti odvija među povratnicima, na području naših medžlisa i džemata koje smo nakon Agresije na Bosnu i Hercegovinu obnovili i u kojima su se u svoje domove vratili brojni Bošnjaci,” kazao je muftija Fazlović.

Nagrada Hasan Kaimija za najbolje znanastveno djelo dr. Šefki Sulejmanoviću

Od 2011. godine Nagrada Hasan Kaimija dodjeljuje se bijenalno (jedne godine za najbolje objavljeno književno djelo, a slijedeće godine za najbolje objavljeno znanstveno djelo). Dr. Mensur Husić, potpredsjednik Organizacionog odbora Manifestacije, kazao je da su članovi žirija ove godine zaprimili devet naslova od osam autora.

“Žiri u sastavu: dr. Sead Seljubac (predsjednik), dr. Adnan Jahić (član) i dr. Elvir Musić (član) donio je odluku da se Nagrada za najbolje djelo, koje je prvi puta objavljeno u 2019., 2020. ili 2021. godini iz oblasti humanističkih i društvenih znanosti, dodijeli dr. Šefki Sulejmanoviću za knjigu Zvornik u osmansko doba. Knjiga Zvornik u osmansko doba, govori o historiji, naslijeđu, baštini i vjerskom životu Zvornika. S osloncem na autoru dostupne primarne izvore, periodiku i literaturu, knjiga produbljuje znanja o islamskoj baštini Zvornika, uglavnom u drugoj polovini 19. stoljeća. Ovaj rad  u cijelosti može biti ocijenjen kao izrazito vrijedna i uspjela naučno-historijska monografija”, kazao je dr. Husić ističući da je to opredijelilo Žiri da, cijeneći i druge prispjele radove kao vrijedan doprinos znanosti, odluči da predloženoj knjizi da prioritet.

Proglašeni pobjednici literarnog konkursa

Žiri za izbor najboljih literarnih radova pregledao je četrdeset i jedan rad te je potpredsjednik Manifestacije Mustafa-ef. Muharemović na press konferenciji objavio imena najuspješnijih.

U kategoriji osnovnih škola prva tri mjesta zauzeli su:

- Adna Omerovič, Prva osnovna škola Živinice

- Said Šehić, OŠ "Orahovica",  Gračanica

- Hanija Ahmetagić, OŠ "Hasan Kikić", Gradačac

U kategoriji srednjih škola prva tri mjesta osvojili su:

- Azra Imamović, JU MSŠ Živinice, Živinice

- Ena Imamović, JU Elektrotehnička škola, Tuzla

- Emina Salihović, JU MSŠ Musa Ćazim Ćatić, Kladanj

Bogat kulturni i vjerski program manifestacije

O programu devetnaeste Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije 2022 govorio je Mustafa-ef. Muharemović. On je istakao da će se ovogodišnji bogat program Manifestacije realizirati u Zvorniku, Janji, Sapni, Vlasenici, Kalesiji i Tuzli.

Planirana su predavanja o Aliji Isakoviću povodom 90. godišnjice njegovog rođenja i tribina o Bosni u književnom djelu Derviša Sušića, promocije knjiga, putopisa i romana, posjeta književnika osnovnim školama u Zvorniku, pozorišna predstava Hasanaginica, likovna kolikonija, izložba slika i pjesničko veče.

Šehidska dova, zikr, zijaret turbetu Hasana Kaimije i tradicionalni mevlud održat će se u zvorničkim džematima Mahmutovići i Kula Grad.