Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom kolovozu, uz povoljne vremenske uslove.

Pojačana frekvencija vozila na dva granična prelaza: Aktivni i brojni sanacioni radovi
Foto: Arhiva

Na graničnim prelazima Doljani i Izačić, pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine, dok je na GP Bosanska Gradiška pojačan promet vozila u oba smjera.

Brojne su dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je saobraćaj regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom. Izdvajaju se Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Olovo-Semizovac i Međeđa-Višegrad.

"U toku su radovi na sanaciji mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen", saopšteno je iz BIHAMK-a.

Savjetuje se vozačima da svoja putovanja planiraju u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Ukoliko se ipak odluče putovati u najtoplijem dijelu dana, preporučuje se da prave češće pauze i unose dovoljne količine vode u organizam.

Na graničnim prelazima Doljani i Izačić, pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine, dok je na GP Bosanska Gradiška pojačan promet vozila u oba smjera. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz zadržavanja do 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika. Teretna vozila preko 5 tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.