Na graničnim prelazima Bosanski Brod, Gradina, Bosanska Gradiška i Ivanica pojačana je frekvencija vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, a na GP Hum, Prisika, Deleuša i Doljani na izlazu iz BiH, objavio je Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK).

Pojačan saobraćaj na izlazima iz BiH, evo koliko se čeka na granicama
Foto: Ilustracija

Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali za sada zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Putevi u Bosni i Hercegovini u subotu ujutro su prohodni bez značajnih smetnji ili otežanog saobraćaja. Očekuje se pojačana frekvencija vozila u gradskim zonama i na graničnim prelazima u poslijepodnevnim satima.

"S obzirom na vremenske uslove, vozače savjetujemo da u toku putovanja prave češće pauze, te unose dovoljne količine vode u organizam. Molimo vozače i ostale učesnike u saobraćaju da poštuju sve saobraćajne propise", navode iz BIHAMK-a.

Zbog postavljanja završnog sloja asfalta, danas će u vremenu od 7 do 18 sati biti obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Gračanica-Srnice (u Donjim Srnicama). Za vrijeme obustave alternativni pravac je Gračanica-Srebrenik-Ormanica-Srnice.

I dalje na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima:

Vitez-Travnik, Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Tomsilavgrad-Šuica, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje. Na ostalim mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko pet tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.