Pad registrovanih vozila: Automobili otkrivaju iseljavanje iz BiH?
Foto: Tuzlanski.ba

Bosna i Hercegovina već sada nema više od 2,5 miliona ljudi, a najbrže se iseljava Unsko-sanski kanton, objavio je Večernji list navodeći kako zemlja, ''uz sve druge probleme, i demografski ubrzano propada, bilo da su u pitanju ekonomski, podaci o obrazovanju ili pak neki tehnički podaci. Bilo da je riječ o školskoj djeci, broju studenata ili pak registriranih vozila''.

Inače, u protekloj, 2020. godini u Bosni i Hercegovini bio je ukupno registriran 1,1 milion cestovnih vozila, što, u odnosu na 2019. godinu, predstavlja smanjenje od 67.020 vozila, odnosno od 5,7%. Vidljivo je da je u Federaciji BiH ukupno registrovano 671.108 cestovnih motornih i priključnih vozila ili 60,5% od ukupnog broja registrovanih vozila na području BiH, u Republici Srpskoj 401.412 ili 36,2%, dok je u Distriktu Brčko registrovano ukupno 39.768 vozila ili 3,3%.

U odnosu na 2019. godinu, kada je u FBiH ukupno bilo nešto više od 703.000 vozila, u prošloj godini, koja je doduše bila i pogođena koronavirusom, registrovano je čak 30.000 vozila manje. Naime, tokom 2020. godine registrovano je 671.108 vozila, što je za 4,54% manje u odnosu na godinu dana ranije.

Najveći pad događa se Posavskom i Unsko-sanskom kantonu, u kojem je posebno pogođen Bihać kao jedina veća sredina u kojoj je to slučaj u Bosni i Hercegovini.

Nerealne projekcije

U Posavskom kantonu bilo je manje registrovanih vozila za 17 posto, a u Unsko-sanskom 7,6 posto. Najmnogoljudniji Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton imali su pad od 6,3 odnosno 4,5 posto. U Sarajevskom kantonu je u samo jednoj godini bilo 3000 manje registrovanih vozila, a on je, zajedno s Hercegovačko-neretvanskim i Zapadnohercegovačkim, imao najmanji pad s nešto više od dva posto.

Stručnjaci se, navodi Večernji list, slažu kako su rezultati posljednjeg popisa kućanstava u Bosni i Hercegovini krajnje nerealni te da podaci o nešto više od 3,5 miliona stanovnika apsolutno nisu tačni. Po tome popisu, Bošnjaka je bilo 1,76 miliona, Hrvata oko 544.000, a Srba nešto više od milion, dok se nacionalno nije izjasnilo 27.055 stanovnika, a 96.539 ih se deklariralo kao ostali.

''Kako je riječ o krajnje nerealnim projekcijama, a ne rezultatu ozbiljnog popisa, pokazuju podaci o broju djece u osnovnim i srednjim školama, što se smatra jednim od najvažnijih indikatora demografskih kretanja, ali i ukupnog broja.''.

Prvačići

Novine navode kako je samo u Federaciji BiH broj upisanih prvačića bio dvostruko manji nego prije deset godina. U odnosu na nešto više od 18.000 djece, što je čak u odnosu na godinu dana ranije manje za tri posto, a na razdoblje od prije desetljeća predstavlja pokazatelj potpunog sloma. Za razliku od ove školske godine, u onu 2011./2012. upisalo se gotovo 36.000 djece. Identična su kretanja i u srednjim školama.

Važan odgovor oko ukupnog broja stanovnika u BiH daju i popisi birača te odziv na glasovanje. Na razini cijele BiH broj birača navodno iznosi 3,2 miliona, dok BiH danas nema ni toliko stanovnika. Prema procjeni Doing Bussinesa iz 2019. godine, ima ih oko 2,7 miliona.

(Ne)zaposleni

Čak i ekonomski pokazatelji govore da su rezultati popisa iz 2013. nategnuti. Naime, vlasti stalno tvrde kako se u ovoj godini smanjio broj nezaposlenih. Prema podacima, broj nezaposlenih smanjen je s 311.000 na 185.000 u samo pet godina, dok broj zaposlenih nije porastao. To se očito dogodilo zbog iseljavanja.

I dok podaci UN-a navode kako bi se BiH u sljedećih 30-ak godina mogla suočiti s time da u njoj neće biti ni 2,5 miliona stanovnika, dr. Žarko Dugandžić, docent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koji predaje populacijsku politiku te demografiju, tvrdi kako je to već sada slučaj. Po njegovim navodima, ovaj trend nastavlja se te prijeti potpunim slomom za sve narode i državu BiH.  (Vecernji)