Svakodnevno svjedočimo saobraćajnim nesrećama, ali i manjim nezgodama koje se dešavaju na parking mjestima i uskim ulicama. 

Vozač u Tuzli udario drugo auto pa ostavio poruku: ''Ja sam vas ošin'o...''
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Božo ostavio poruku

Jedna takva nezgoda dogodila se danas u ulici 2. tuzlanske brigade, vozač je prilikom prolaska zakačio parkirani automobil i pričinio mu manju materijalnu štetu. 

S obzirom na to da u parkiranom automobilu nije bilo nikoga, vozač koji je skrivio nezgodu, ostavio je poruku na vjetrobranskom staklu. 

''Ja sam vas ošin'o...Božo'', uz naveden broj telefona kako bi ga vozač parkiranog automobila mogao kontaktirati.

Iako bi, prema Zakonu, krivac trebao sačekati vlasnika automobila ili prijaviti nezgodu nadležnim organima, svjedoci smo da se, u većini slučajeva ni ne sazna ko je krivac, s obzirom na to da mnogi, kada vide da nema vlasnika, odu sa mjesta događaja. Upravo zbog toga mnogi su ovaj čin okarakterisali kao lijep gest odgovornog vozača koji ne želi pobjeći od odgovornosti. 

S druge strane, ovo ukazuje i na problem nedostatka parking mjesta u gradu, ali i neodgovornost vozača koji automobile ostavljaju na mjestima koja za to nisu predviđena. 

Često svjedočimo primjerima parkiranja na zelenim površinama, u ulicama koje nemaju iscrtana parking mjesta, ali i oduzimanju parking mjesta osobama sa invaliditetom. 

Problem nedostatka parking mjesta jedan je od razloga, ali ne treba zanemariti ni saobraćajnu kulturu koje je sve manje. 

Iako u Tuzli već nekoliko mjeseci aktivno radi i ''Pauk'' vozilo, ovaj problem je i dalje sveprisutan što znači da treba potražiti i druga rješenja u vidu prevencija, ali i sankcija.