Ovo je rješenje kojim se odbija prijedlog da se Nerminu Sulejmanoviću zabrani približavanje žrtvi nasilja
Foto: Tuzlanski.ba

Portal Istraga.ba u posjedu je Rješenja Općinskog suda u Gradačcu kojim se odbija prijedlog MUP-a TK da se Nerminu Sulejmanoviću zabrani približavanje žrtvi nasilja Nizami Hećimović.

Četiri dana kasnije Nermin Sulejmanović je ubio svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović i još dvije osobe (oca i sina) te u svom krvavom pohodu iz vatrenog oružja ranio tri osobe nakon čega je počinio samoubistvo.

Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Policijska uprava Gradačac podnijela je zahtjev da se Nerminu Sulejmanoviću iz Gradačca izrekne zaštitna mjera zabrane uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju i zaštitna mjera zabrana približavanja žrtvi nasilja.

- U zahtjevu se navodi da se izricanje zaštitnih mjera zahtjeva iz razloga što je Sulejmanović Nermin dana 03.08.2023. godine oko 19,30 sati u unutrašnjosti svoje porodične kuće, koja se nalazi u mjestu Mionica III, grad Gradačac, gdje živi sa nevjenčanom suprugom Hećimović Nizamom i mldb. djetetom starosti 9 mjeseci, svjestan da drskim, bezobzimim ponašanjem ugrožava mir i tjelesnu cjelovitost člana svoje porodice sa kojim živi u zajedničkon domaćinstvu, tako što je upotrebom fizičke snage prema supruzi Hećimović Nizami, istoj zadao nekoliko udaraca po raznim dijelovima tijela od kojih je Hećimović Nizama zadobila vidljive povrede (podliva) u predjelu lica i drugih dijelova tijela, što se jasno vidjelo kod Hećimović Nizame prilikom podnošenja prijave dana 04.07.2023. godine oko 15,40 sati kada je pristupila u PS Gradačac, a za navedene povrede nije tražila medicinsku pomoć, gdje je kod izazvalo osjećaj straha, ugroženosti i uznemirenosti da bi isti dan iskoristila priliku odsustva Sulejmanović Nermina od kuće i sa svojom mldb. djetetom napustila kuću Sulejmanovića Nermina, da bi od tog momenta Sulejmanović Nermin telefonski pozivima, prijetnjom, vršio pritisak, kako prema Hećimović Nizami, tako i prema njenoj familiji i prijateljicama. Dana 07.08.2023. godine prilikom davanja izjave u prostorijam PU Gradačac, Hećimović Nizama je koristila blagodat Zakona član 97. ZKP-a FBiH, nevjenčana supruga ne želi davati izjavu u vezi događaja koji je prijavila iz razloga šte pogoršava nastalu sitaciju sa nevjenčanim suprugom Sulejmanović Nerminom, kojeg, imajući u vidu da je osoba nasilna, spremna da je ponovo fizički napadne ako je sretne, ali ista podržava izricanja zaštitnih mjera "Zabrana približavanja žrtvi nasilja, uznemiravanja, uhođenja osobe izloženih nasilju", navodi se u dokumentu Općinskog suda u Gradačcu.

Pravovremena reakcija sistema koja bi ovakvog čovjeka sklonila sa ulica očito je izostala.

Posebno uzme li se u obzir da je masovni ubica Nermin Sulejmanović poznat je od ranije policijskim organima zbog raznih krivičnih djela i bio je više puta osuđivan. Osuđivan je bio i za pokušaj ubistva.

Također, zakazali su i administratori društvenih mreža koji su dozvolili emitovanje takvih brutalnih snimaka, a posebno ljudskost, jer je nemali broj onih koji su podržali ovaj krvavi pir.

Je li bilo propusta policije Tuzlanskog kantona kao i postupajućeg tužioca? Hoće li - i kada smogne snage da prijavi nasilje - žrtva na kraju propuste institucija platiti svojim životom? Hoće li i ko - zbog ako ne odbrane profesionalne časti i ugleda, onda bar zbog savjesti - dati ostavku? Hoćemo li u ovom dnu konačno dodirnuti tlo? Ako ne, danas ima i više nego dovoljno razloga da razumijemo da nema riječi koja ovaj užas može da opiše.