U Bosni i Hercegovini, žrtve trgovine ljudima uključuju žene prisiljene na prostituciju, muškarce koji su žrtve radne eksploatacije i djecu trgovanu u svrhu prosjačenja, maloljetničkih brakova ili prisile na vršenje kriminalnih aktivnosti.

OSCE: Hvatanje ukoštac s trgovinom ljudima, zaštita najranjivijih osoba u BiH
Foto: OSCE

"Žrtve često dolaze iz socijalno zapostavljenih kategorija stanovništva, naročito iz romske zajednice", saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Misija OSCE-a u BiH je, u saradnji sa Uredom OSCE-ove specijalne predstavnice i koordinatorice za borbu protiv trgovine ljudima, organizirala radionicu na temu borbe protiv trgovine ljudima čije su žrtve manjine, djeca i osobe sa invaliditetom.

Taj događaj je okupio više od 40 predstavnika kantonalnih i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova, tužilaca, članova organizacija civilnog društva i međunarodne zajednice u BiH.

Cilj radionice je bio da se razgovara o tome kako odgovoriti na konkretne potrebe ranjivih grupa kroz multisektorsku prizmu, te kako unaprijediti razumijevanje, dijalog i saradnju među akterima koji se bave borbom protiv trgovine ljudima i akterima koji rade na zaštiti manjina, djece i osoba sa invaliditetom.

OSCE-ova specijalna predstavnica i koordinatorica za borbu protiv trgovine ljudima Kari Johnstone je kazala da se OSCE ponosi ulogom predvodnika u istraživanju ranjivosti specifičnih grupa, kao što su žene, djeca, manjine, osobe sa invaliditetom i radnici migranti.

"Djelovanje našeg Ureda je pokazalo da su, bez obzira na povišeni nivo rizika da postanu mete trgovaca ljudima, žrtve koje pripadaju ovim grupama često zanemarene i da se suočavaju sa sve većim preprekama u pristupu uslugama podrške i pravosuđu", navela je ona.

Misija OSCE-a u BiH sarađuje sa domaćim partnerima i institucijama u borbi protiv trgovine ljudima od 2003. godine.

"Naši napori su usmjereni ka osiguravanju većeg nivoa zaštite i podrške za žrtve ovog teškog krivičnog djela kroz odgovarajuće institucionalne i zakonodavne mehanizme. Trgovina ljudima često pogađa najranjivije članove našeg društva, te sam uvjeren da su svi učesnici predani ulaganju napora da učinimo sve što možemo da prevaziđemo ove izazove", rekao je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler.

Ova radionica je dio širih napora Misije OSCE-a u BiH u pružanju podrške borbi protiv trgovine ljudima u BiH kroz jačanje kapaciteta nadležnih institucija da otkriju, provedu istrage i procesuiraju takva krivična djela, kao i da pruže zaštitu i podršku žrtvama i preživjelima.