Oružane snage Bosne i Hercegovine brane životne vrijednosti: Heroji i van dužnosti
Foto: Tuzlanski.ba

Predanost hrabrih žena i muškaraca, pripadnika Oružanih snaga BiH nije samo posao, već je način života koji oblikuje karakter i služi kao primjer hrabrosti i požrtvovanja za sve generacije koje dolaze.

Dok promatramo Oružane snage Bosne i Hercegovine, ne smijemo zaboraviti da oni štite ono što nam je najvažnije. Nesebičnost i odricanje njihovih pripadnika su neosporni, a brojni su primjeri stavljanja vlastitog života na kocku da bi zaštitili nas i ono što volimo, bez obzira na ime i prezime.

Jedna stvar je znati o hrabrosti vojnika, a druga je svjedočiti stvarnim pričama koje odražavaju njihovu predanost. Mnogima je u sjećanju slučaj kada je pripadnik Oružanih snaga BiH, Zihad Hrelja iz Vitkovića, pokazao brzu reakciju i hrabrost spašavajući mladu djevojku iz nabujale rijeke Drine. Njegova neustrašivost i spremnost na akciju nisu bile samo izraz profesionalnosti, već su bile izvor nade za zajednicu.

"Čuo sam je kako dovikuje 'spasite me', nakon što joj se jakna zakačila za kamen, a bila je u dubini. Trčao sam bos, mislim da sam u posljednjem trenutku uspio da je uhvatim jer ispod su već bili brzaci, a snage više nije imala. Izvučem je, pozovem policiju koja je veoma brzo reagovala", kazao je tada za medije Hrelja.

Ova priča nije usamljeni slučaj. Pripadnik OSBiH Marko Trifković također je pokazao prisebnost i hrabrost prilikom spašavanja civila ozlijeđenog u saobraćajnoj nesreći. Njegova brza reakcija i adekvatno pružanje prve pomoći bili su krucijalni da se spasi jedan mladi život.

Ove stvarne priče koje svjedoče herojstvu, podsjećaju nas da pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nisu samo vojnici na dužnosti, već i čuvari naših života i vrijednosti i onda kada ne nose svoje uniforme. Njihova odricanja postaju zalog za budućnost i simbol zajedništva i hrabrosti koji izgrađuje mostove između pojedinaca bez obzira na vjeru i naciju.

Zato i ne čudi činjenica da više od 50% stanovnika BiH mlađe populacije vjeruje Oružanim snagama BiH, jer nerijetko svjedoče njihovim herojstvima i onda kada nisu na dužnosti.