Navodi se da je jedina namjera sa polaganjem vijenca u Bratuncu bila da iskažu "empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava".

Oglasila se Delegacija EU u BiH: Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama
Foto: Anadolu Agency

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon otvorenog pisma koje su im uputila udruženja žrtava nakon polaganja cvijeće na groblju u Bratuncu.

"Kancelarija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, zajedno sa diplomatama zemalja članica Evropske unije, jučer je odala počast nevinim civilnim žrtvama ubijenim na području Birača u okolini Bratunca u periodu od 1992. do 1995. godine. Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama", navodi se u saopštenju EU-a.

Ističu da nedvosmisleno "osuđuju počinioce svih zločina" te su podsjetili da je tokom rata od 1992. do 1995. širom BiH ubijen veliki broj civila.

"Međunarodni i domaći sudovi su iscrpno razmatrali dešavanja tokom rata od 1992. do 1995. godine, te nesporno utvrdili prirodu počinjenih zločina u sudskim presudama, uključujući genocid u Srebrenici. Tokom rata od 1992. do 1995. godine širom Bosne i Hercegovine ubijen je veliki broj nevinih civilnih žrtava. Važno je sjećati se svih tih žrtava. Svaka od tih žrtava ima svoje najmilije koji čuvaju sjećanje na njih i oplakuju ih. Vijenac je položen njima u spomen.

Groblje u Bratuncu na kojem je položen vijenac je mjesno gradsko groblje, gdje su ukopane i nevine civilne žrtve iz rata od 1992. do 1995. godine. Neistinite su tvrdnje da se radi o vojničkom groblju ili da su tu ukopani isključivo poginuli vojnici", navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Dodaje se da je jedina namjera sa polaganjem vijenca u Bratuncu bila da iskažu "empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava."

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", Udruženje "Žena podrinja", Udruženje "Majke Srebrenice" i Udruženje "Žene Srebrenice" uputilo je jutros pismo Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini u kojem od njih traže da se poštuju žrtve genocida i isprave "licemjerni" postupci.

Vezani članak Udruženja žrtava pisala Delegaciji EU: Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemjeran

"Nije isto doći odati počast žrtvama genocida, a zatim odati počast onima koji su počinili genocid. Nije i ne može biti. Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemjeran i uvredljiv. Svjesni smo da među vama postoje oni kojima nije stalo, ali bar poštujte rezolucije Evropskog parlamenta ako već ne poštujete žrtve genocida. Vaši postupci pokazuju nedostatak empatije i razumijevanja za bol preživjelih", navodi se u pismu udruženja žrtava.

Traže od predstavnika Evropske Unije koji su posjetili groblje u Bratuncu izvinjenje prema žrtvama genocida ili, kako kažu, "neka napuste BiH".

"Vaše ponašanje samo produbljuje rane i dodatno otežava proces pomirenja", navodi se u pismu udruženja.