Foto: Tuzlanski.ba

Premijer FBiH Nermin Nikšić danas se sastao sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodila šefica misije Alina Iancu. Između ostalog, na sastanku je Nikšić odbio prijedlog o povećanju kamatnih stopa i smanjenju plata.

Nikšić se složio sa konstatacijom Iancu da je ekonomska situacija u BiH povoljna i oboje su se usaglasili da je prioritetima strukturalnih reformi veći broj njih zajednički, poput donošenja novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zatim poreske i reforme javne uprave.

To su, također, i transparentniji i bolji nadzor javnih preduzeća, zelena energija, digitalizacija te svakako nastavak započetih i otpočinjanje novih javnih i privlačenja privatnih institucija.

Nikšić se, međutim, nije složio sa određenim preporukama te je jasno poručio da reforme koje bi išle u smjeru povećanja kamata banaka, kao i umanjenja plata, nikako ne dolaze u obzir.

"Mi smo mala zemlja, mala ekonomija, složeno uređenja i sa puno problema. Apsolutno smo otvoreni za razgovore i dogovore u cilju stvaranja boljeg ambijenta kako bi se naši ljudi vraćali u svoju domovinu, ali nismo i za restriktivne reforme koje bi direktno vodile ka lošijem standardu građana", istakao je Nikšić.

Današnji sastanak sa predstavnicom MMF-a dolazi nakon jučerašnjeg sastanka sa Manuelom Naessl, direktoricom Ureda EBRD-a za BiH. Teme jučerašnjeg sastanka bile su aktuelni projekti u FBiH koji se realizuju uz podršku EBRD-a, što se prvenstveno odnosi na izgradnju dionica autoputa na Koridoru 5C. Bilo je riječi i o investicijama u željezničku infrastrukturu, kao i u oblast energetske tranzicije.