Nakon mjesec dana neizvjesnosti poznat novi načelnik Kalesije
Foto: Tuzlanski.ba

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2020. godine održanih 15.novembra za 64 općinska vijeća u Federaciji Bоsnе i Hеrcеgоvinе, 55 skupština općina u Republici Srpskoj, 119 načelnika općina u Bоsni i Hеrcеgоvini, 14 gradskih vijeća u Federaciji Bоsnе i Hеrcеgоvinе, pet skupština gradova u Republici Srpskoj, 21 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini te Skupštinu Brčko distrikta.

Nakon mjesec dana neizvjesnosti za utrku načelnika Kalesije prema novim potvrđenim rezultatima CIK-a pobijedio je kandidat NBL-a Sead Džafić.

Naime, on je sa pet glasova razlike pobijedio svog protukandidata iz SDA Zijada Kulanića. Džafić je dobio 5.572, dok je Kulanić dobio 5.567 glasova.

Podsjetimo, prema utvrđenim rezultatima izbora održanih 15. novembra, u Kalesiji je sa jedan glas razlike pobijedio kandidat SDA Zijad Kulanić. On je dobio 5.579 glasova, a njegov protukandidat iz NBL-a Sead Džafić 5.578.

Centralna izborna komisija BiH, nakon toga, postupajući po zahtjevima i NBL-a i SDA, naredila je prije sedam dana Glavnom centru za brojanje, ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima u Kalesiji za nivo načelnika.