Nakon kratkotrajnog pogoršanja u BiH naredne sedmice stabilnije vrijeme
Foto: Tuzlanski.ba

U Bosni i Hercegovini se prema kartama prognostičkih modela u utorak i srijedu očekuje pogoršanje vremena, a od četvrtka izgledna je stabilizacija vremenskih prilika.  

Prema prognozama Federalnog hidrometerološkog zavoda (FHMZ) na jugu će padati kiša, u Krajini, na sjeveru zemlje, na planinama i dijelu centralne Bosne snijeg.

Temperaturni režim neće se značajnije izmijeniti. Minimalne jutarnje temperature zraka kretaće se od minus četiri do nula u unutrašnjosti, na jugu do četiri stepena Celzijusovih, maksimalne dnevne od tri do osam u Bosni, na jugu do 12 stepeni Celzijusovih.

U odnosu na ostatak zemlje, na sjeveru i u Krajini će biti hladnije i sa više snijega.

Od četvrtka, uslijediće postepeni prestanak padavina i stabilizacija vremenskih prilika, ali će doći do djelimičnog zahlađenja.

U dane vikenda jutarnje i dnevne temperature će još malo opasti, naročito u centralnoj Bosni gdje će tokom jutra biti između minus četiri i minus osam stepeni, a maksimalne dnevne će biti od nula do tri stepena Celzijusa. U ostatku zemlje malo toplije, sa maksimalnim temperaturama do šest stepeni na sjeveru i 10 na jugu.

Od 12. do 20 februara, prema aktuelnim sinoptičkim kartama, izgledne su nešto stabilnije vremenske prilike sa manje padavina, uz temperature primjerene ovom dijelu godine.