Foto: Tuzlanski.ba

Svojom “blagom naravi” i odabirom ljudskih naselja kao svog životnog prostora, bijela roda (Ciconia alba) brzo postane vrlo popularna i draga ljudima.

Perje ove ptice je bijelo, osim crnih rubova krila. Noge su tanke i duge, a kljun dugačak i šiljast. To su velike ptice, visoke i jedan metar. To se posebno lijepo vidi kad polete, dok elegantno klize zrakom širom raširenih krila.

Za rode je karakteristično da se ne boje čovjeka pa im se može dosta približiti – tada je moguće vidjeti njihove velike i lijepe oči. Uz malo mašte, čini se čak da imaju našminkane trepavice, a kada na sve ovo dodate i malo ljubavi te prinove onda imate čarobnu ljubavnu priču kojoj nije ravna niti jedna druga.

Upravo jedna takva priča je dokumentovana nedavno u Živinicama:

"Video i fotografije su nastale sasvim slučajno posljednje subote u maju mjesecu ove godine. Snimajući jednu jako lijepu i nama posebno dragu svadbu između Amre i Aldina, veliku pažnju su privukli neobični gosti koji su promatrali dešavanje. Mužjak i ženka sa svojim velikim krilima su mamili poglede prolaznika, a tek kada smo odlučili sa distance snimiti njihov dom posebno smo se oduševili." za Tuzlanski.ba navode autori videa iz Dario Matić Weddings Photographer.

Rode su selice

U proljeće dolaze u naše krajeve na gniježđenje, a na početku jeseni odlaze na zimovanje na jug. Ptice iz naših krajeva lete istočnim putem napuštajući Evropu preko Turske. Odande idu u Izrael te dalje preko Bliskog istoga prate rijeku Nil. Neke tu ostaju, a druge idu još i dalje na jug, sve do samog juga Afrike. Tako prevaljuju i do 10.000 kilometara za približno tri sedmice. U proljeće se mužjak obično vraća prvi i traži svoje staro gnijezdo. (Tuzlanski.ba)