Foto: Tuzlanski.ba

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova blagovremeno je uputio sve zahtjeve MUP-u Tuzlanskog kantona za odobrenje i osiguranje skupa povodom obilježavanja 22 godine od stradanja pripadnika JNA u "Tuzlanskoj koloni".

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da su od kantonalne policije u Tuzli dobili uvjeravanje da će taj skup, 15.maja u Tuzli, proteći bez problema, mirno i dostojanstveno.

On je u izjavi novinarima u Bijeljini naveo da MUP Tuzlanskog kantona nema nikakvih saznanja o eventualnim kontramitinzima i protestima zbog održavanja ovog skupa.

[caption id="attachment_53591" align="aligncenter" width="522"]Brčanska Malta: Tuzlaci slave odbranu grada, delegacija iz RS obilježava godišnjicu stradanja vojnika JNA Brčanska Malta: Tuzlaci slave odbranu grada, delegacija iz RS obilježava godišnjicu stradanja vojnika JNA[/caption]

- Ne sumnjamo da će ovaj skup u Tuzli proteći bezbjedno, kao što je protekao i u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prije nekoliko dana - rekao je Dunjić novinarima u Bijeljini nakon sastanka Pododbora s predstavnicima gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, udruženjima koja zastupaju interese boračke populacije i pripadnicima Centra javne bezbjednosti Bijeljina.

Dunjić je dodao „da je cilj ovog i sličnih skupova da se animira domaća i svjetska javnost da budu procesuirani počinioci zločina“.

Programom obilježavanja predviđeno je  da se učesnici "Tuzlanske kolone" i građani koji to žele, 15. maja okupe na gradskom trgu u Bijeljini u  osam sati, a autobusi za Tuzlu kreću u 08.30.

U 10.00 sati je planirano održavanje vjerskog pomena, paljenje svijeća i polaganje ruža za poginule na mjestu stradanja, na Brčanskoj-Malti u Tuzli, nakon čega je u 12.00 sati planiran dolazak na gradsko groblje Pučile u Bijeljini, gdje će biti održan parastos poginulima na Spomen-kosturnici poginulim u "Tuzlanskoj koloni", javlja Fena.