Foto: Tuzlanski.ba

Muhedin Muhić iz Kladnja, invalidna je osoba sa oštećenjem sluha, koji je jutros ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona započeo štrajk glađu jer je već devet godina u neuspješeoj potrazi za poslom.

Kako navodi u saopćenju, više puta je konkurisao na javne pozive za prijem defektologa u osnovne i srednje škole u TK, koje raspisuje Ministarstvo obrazovanja nauke, kulture i sporta TK, ali nije naišao na razumijevanje kako Ministarstva tako i menadžmenta škola za prijem u radni odnos.

“Ja sam invalidna osoba (neratni invalid) i samo tražim da se ispoštuju zakonske odredbe. Prema federalnom zakonu o profesionanoj rehibalitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalidnih osoba na svakih 16 zaposlenih mora se zaposliti jedna invalidna osoba. U Pravilniku za zapošljavanje u osnovne i srednje škole u TK zaštićene su boračke kategorije i ratni vojni invalidi, ali ne i civilni invalidi. Od Vlade TK tražim da mi pruži šansu da živim od svog rada, odnosno da resorno ministarstvo ispoštuje federalni zakon”, kaže Muhedin Muhić.

Muhedin MuhićMuhić je završio defektološki fakultet, smjer surdoaudiologija, uradio pripravnički staž i položio stručni ispit.

Navodi da Ministarstvo prilikom izrade Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja TK, nije ispoštovalo Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom FBiH, čime su invalidne osobe oštećene prilikom prijave na konkurs.

“Od malih nogu sam išao u školu za osobe sa smetnjama u razvoju. Dobro znam kako se dječaci i djevojčice te dobi osjećaju i šta ih, uslovno rečeno, boli. Resorno ministarstvo raspisalo je u toj ustanovi konkurs za prijem dva uposlenika na neodređeno vrijeme. Neka me zaposle u toj ustanovi, jer sam je i sam pohađao i najbolje znam šta je takvoj djeci potrebno. Posjedujem diplomu i sve neophodne kvalifikacije za posao u toj ustanovi”, kaže Muhić.

Ovaj bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine u atletici i dugogodišnji član AK “Sloboda Tehnograd” će o nepoštivanju ovog zakona i diskriminaciji pri zapošljavanju invalida od strane Vlade TK, pismeno upoznati OHR i Instituciju ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

- Od izvršne vlasti TK tražim da mi pruže šansu da živim od svog rada i da budem aktivan član društva - naveo je Muhić.

''Mi smo prema inspekcijama uputili akt kojim tražimo provjeru poštivanja zakonom propisanih obaveza sa aspekta zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Ministarstvo i CRP su uradili jednu analizu koja je pokazala definitivnu isplativost zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Moramo istrajati u tome da poslodavci koji ne zaposle osobu sa invaliditetom plate 42% Bruto plate svaki mjesec u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i na taj način bi se stvorili adekvatni uslovi sa aspekta zaštite, radionica, posebnih centara za profesionalnu rehabilitaciju, čime bi se stvorili uslovi da ti ljudi rade i osjećaju se korisnim.'' - kazao je za Tuzlanski.ba  Azem Poljić, pomoćnik ministra za socijalnu politiku i povratak u Vladi TK

Premijer Umihanić je obećao da će sutra razgovarati sa Muhićem, jer mu treba vremena da sa svojim službama vidi o čemu je riječ. Međutim, Muhedin Muhić je poručio kako će sutra stupiti u štrajk glađu ako se njegov problem ne riješi. On neće odustati jer kaže nema šta ni izgubiti. (Tuzlanski.ba/Fena/HayatTV)