Dvadesetogodišnjeg Osmana Mehanovića u junu prošle godine grupa od troje maloljetnika, brutalno je pretukla pod plaštom nacionalizma.

Mladić iz Bratunca koji je brutalno pretučen mora na saslušanje kao osumnjičeni za nanošenje povreda
Foto: Facebook | Osman Mehanović

Osman Mehanović, dvadesetogodišnjak iz Bratunca, kojeg su trojica maloljetnika napala 23. juna prošle godine, dobio je poziv iz policijske stanice Bratunac, da se sutra, 11. oktobra javi u kriminalističku službu radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo "tjelesna povreda". 

Udarce od njih je dobio samo zbog toga što je Bošnjak, a pravosudni sistem ih do danas nije kaznio. Međutim, suprotno tome, iako je žrtva u cijelom slučaju, Mehanović je dobio policijski poziv za saslušanje i to u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo nanošenje tjelesne povrede.

Mehanović je poziv za saslušanje dobio od Policijske uprave Zvornik, odnosno Policijske stanice Bratunac. Saslušanje je najavljeno za sutra, 11. oktobra u devet sati. Također, u pozivu je napisano da se saslušanje odnosi na događaj 23. juna prošle godine.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić oglasila se ovim povodom na svom Facebook profilu.

"Više od godinu trebalo je tužiteljici Okružnog tužilaštva u Bijeljini da okonča istragu i zatraži pokretanje sudskog postupka. Predložila je disciplinske mjere u vidu nadzora nad počiniteljima. A protiv Osmana je pokrenula istragu. Slučaj da se istraga pokrene i protiv napadača i žrtve, vjerovatno je bez presedana", kazala je.

Upravo 23. juna prošle godine u večernjim satima ovaj mladić je brutalno pretučen, a nadležna tužiteljica napadače je procesuirala godinu dana kasnije. Zbog sporosti u radu ranije je dobila disciplinsku prijavu.

Predložila je disciplinske mjere u vidu nadzora nad počiniteljima, a protiv Mehanovića je pokrenula istragu.