Mehmedović: "Bećirović je kampanju usmjerio na obračun sa Izetbegovićem, a ne na interes građana"
Foto: Tuzlanski.ba

Do Općih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo je deset dana. To znači da kandidati koji su ove godine uzeli učešće izborima imaju manje od dvije sedmice da potencijalnim biračima predstave programe i ono zbog čega baš oni trebaju predstavljati glas javnosti na političkoj sceni u našoj državi. 

Kako proteklih godina, tako je i ove godine predizborna kampanja donijela političke obračune tokom sučeljavanja nu televizijskim emisijama, tako i na sve popularnijim internet kanalalima komunikacije odnosno brojnim društvenim mrežama. Također, pojedini kandidati su zbog gafova u svojim izjavama, brzo postali viralno popularni na društvenim mrežama.

Ipak, u odnosu na preostale nivoe glasanja, najveću pažnju javnosti u izbornoj jedinici FBiH, pridobila je utrka za člana Presjedništva BiH.

Podsjećamo iz reda bošnjačkog naroda kandidati su Bakir Izetbegović (SDA), Denis Bećirović (SDP) kojeg podržava još 10 političkih opcija (NiP, NS, SBB, Za nove generacije, NES, PDA, Prva mostarska partija, Stranka penzionera, Zenička inicijativa Fuad Kasumović i BPS) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

N1 televizija sinoć je u emisiju 'Pressing' koju uređuje i vodi novinar Amir Zukić, pozvala kandidate za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

U studiju su se pojavila dva kandidata, odnosno na političko sučeljavanje stigli su kandidati Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić, dok se Bakir Izetbegović nije pojavio zbog navodno brojnih obaveza koje je imao, a o čemu je televizija ranije obavijestila javnost. Međutim, sam početak emisije je obilježio Denis Bećirović koji je odbio učešće zbog nedolaska, kako je saopćio, Izetbegovića.

Naime, u jednom trenutku Bećirović je odlučio napustiti emisiju. Kao razlog naveo je činjenicu da neće gostovati u emisiji jer nije stigao njegov protukandidat, usput aludirajući kako prisutni Hadžikadić to nije.

"Zna se da ankete pokazuju da je ovo utrka između Bakira i mene, iako poštujem Hadžikadića. Došao sam iz poštovanja večeras, prema vama i publici. On je procijenio da ne treba doći. Dok se on ne pojavi, ja napuštam studio. Čekamo Bakira Izetbegovića!", poručio je Bećirović te odšetao iz studija.

Nakon ove emisije, korisnici društvenih mreža ne prestaju komentarisati Bećirovićev potez. Jedni se slažu kako je uradio "najbolju moguću stvar", dok su drugi mišljenja kako je ovaj trenutak "auto-gol" pred Izbore do kojih je ostalo 10 dana.

Povodom ovog događaja, mišljenje smo zatražili od profesora, dr. sc. Mirze Mehmedoviće, komunikologa sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Na pitanje kakvu poruku je poslao Denis Bećirović napuštanjem emisije 'Pressing' u programu N1, Mehmedović kaže kako zapravo taj čin govori više o samom Bećiroviću nego o nedolasku u emisiju Bakira Izetbegovića.

"Ovaj čin potvrđuje da je Bećirovićeva kampanja od početka usmjerena na obračun sa Izetbegovićem, a ne na prezentaciju alternativne politike ili na interes građana. S druge strane, ovaj čin pokazuje i Bećirovićevo nepoštovanje prema drugom bošnjačkom kandidatu Mirsadu Hadžikadiću, koji će možda u ovoj situaciji ostvariti najveću korist, jer je svoju kampanju prvenstveno usmjerio na odnos sa građanima", govori nam Mehmedović.

Koliko će navedena situacija uticati na ishod izbora Mehmedović kaže:

"Što se tiče Denisa Bećirovića, mislim da zbog ovog čina neće ostvariti bolji rejting u očima birača, posebno jer ni u dosadašnjoj kampanji nismo vidjeli ništa novo osim komunikacije usmjerene prema političkim protivnicima, a glasačko tijelo je već velikim dijelom definisano u izboru između Izetbegovića i Bećirovića, odnosno i jedan i drugi imaju sigurne glasove u određenim krugovima. Na izborima ćemo vidjeti ko ima veću podršku", zaključuje komunikolog Mehmedović za Tuzlanski.ba.

Uprkos važnosti predstojećih Općih izbora u Bosni i Hercegovini brojni političari pokazali su neodgovornost odbijanjem, odnosno nepojavljivanjem u debatnim emisijama televizijskih kuća na području FBiH.

Na koji način će građani sve ovo protumačiti, najbolje će pokazati rezultati izbora nakon 2. oktobra.