Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović upozorio je da u posljednje vrijeme sve češće svjedočimo pritiscima na izaslanike Doma naroda Parlamenta FBiH.

Martinović: Ustavno je pravo izaslanika glasati po vlastitoj savjesti
Foto: Fena

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović upozorio je da u posljednje vrijeme sve češće svjedočimo pritiscima na izaslanike Doma naroda Parlamenta FBiH kojima su određene interesne skupine  i pojedinci počeli diktirati na koji način će vršiti svoju ustavom zajamčenu ulogu u ovom  najvišem zakonodavnom tijelu vlasti u Federaciji BiH.

"Najnoviji primjer pritisaka na izaslanike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH dogodio se nakon posljednje sjednice ovog doma, zbog izostanka potpore Nacrtu zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Revoltiran neusvajanjem ovog zakona federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić optužio je izaslanike za opstrukciju u uvođenju reda na tržištu rada i odlazak iz BiH. Smatram nedupustivim ponašanje ministra Delića i njegove nekorektne političke kvalifikacije  kojima optužuje izaslanike jer su glasali po vlastitoj savjesti, osporavajući njihovo ustavom zajamčeno pravo. Nitko nema pravo osporavati ustavni legitimitet  i pravo izaslanika da glasuju po svojoj volji i savjesti", navodi  u reagiranju predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović.