Većina požara u Bosni i Hercegovini je ugašena ili lokalizovana.

Lokalizovan požar kod Konjica, dok je kod Posušja i dalje aktivan
Foto: Fena

Jedan od lokalizovanih je i požar na Vrtaljici iznad Konjica, koji je bio aktivan od 15. augusta i u kojem je gorjela borova šuma. 

Od jutros su vatru gasili helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a gašenje je pomogla i kiša. 

Vezani članak Područje Konjica zahvatio pljusak i pomaže pri gašenju šumskih požara

Gotovo identična situacija je i sa požarom na području Berkovića koji je prijepodne gasio helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske, a potom je u gašenju pomogla i kiša.

Još traje borba s velikim požarom u Rakitju na planini Oštrc na području općine Posušje, koji gori od jučer. Požar, koji je izbio zbog udara groma, proširio se do kuća u tom području koje brane vatrogasci. Trenutno se na terenu nalazi više od 20 članova Dobrovoljnog vatrogasnog Društva s tri vozila Profesionalne vatrogasne brigade Posušje, članovi GSS Posušje, lovci i šumari. 

Komandant vatrogasne jedinice Posušje, Mario Čutura, navodi da nedostaje ljudi za efikasnije gašenje koje otežava povremeno jak vjetar.

Vlasti Modriče proglasile su vanredno stanje za dio općine u kojem se nalazi gudronska jama u kojoj se nalazi 25 hiljada tona toksičnog i otpada iz Rafinerije ulja Modriča. Jamu je u srijedu zahvatio požar koji još tinja.

U požaru u selu Trubar kod Bihaća, koji su gasili malobrojni povratnici Srbi, izgorjela je jedna kuća, javlja BHRT