Neodgovornim ponašanjem, vlast je nanijela nesagledivu štetu ugledu države Bosne i Hercegovine u institucijama Evropske unije. 

Lendo: Radi neodgovorne vlasti, građani ostali bez više od dvije milijarde KM
Foto: Fena | Osjeća žaljenje i zabrinutost

"Službeno saopštenje iz Delegacije Evropske komisije u BiH u kojem  je potvrđeno da vladajuća koalicija na nivou države BiH nije dostavila potpun i usaglašen Program reformi, primio sam sa osjećajem žaljenja za propuštenom prilikom i dubokom zabrinutošću za trenutno stanje u koje su institucije države BiH dovedene", saopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende

Po njegovim riječima, dostavljanje neusaglašenog Programa reformi sa jedne strane ima finansijsku posljedicu koja se ogleda u činjenici da će građani BiH jedini u regionu ostati uskraćeni za iznos veći od 140 miliona KM, a vjerovatno i cijele dvije milijarde KM.

Sa druge strane, neodgovornim ponašanjem, vlast je nanijela nesagledivu štetu ugledu države Bosne i Hercegovine u institucijama Evropske unije. 

Kako kaže, politička i opća javnost nije ostala ravnodušna na najave da će iz fondova EU u BiH biti uplaćeno više od dvije milijarde KM, ali da bi uplata prošla, vlast je uvjeravala, potrebno je prvo usvojiti Zakon o Budžetu BiH. Međutim, vlast je slagala, a struktura usvojenog budžeta prema potrebama SNSD-a odražava odnos političkih snaga unutar državne koalicije. 

"Ostaje žaljenje što će posljedica nerada neodgovorne vlasti biti propuštena prilika za građane Bosne i Hercegovine. Međutim, ovo je i snažna poruka iz institucija Evropske unije, da se ispunjavanje zakonskih obaveza kao što je usvajanje Budžeta neće tretirati kao uspjeh, te da se neće dozvoliti da se loši kompromisi radi izbora i imenovanja kompenziraju sredstvima Evropske unije bez suštinskog napretka", kaže Lendo.