Iako određene stranke u pojedinim mjestima tradicionalno dominiraju lokalnim izborima zadržavajući vodeće pozicije, prema prvim rezultatima u određenim mjestima bilo je i iznenađenja i preokreta.

Koje stranke će imati većinu u gradovima i općinama u TK: U Banovićima vodi PDA, u Lukavcu SDA...
Foto: A. Bešić | Lokalni izbori 2924.

U nastavku je pregled osvojenih glasova stranaka za ulazak u gradska i općinska vijeća u Banovićima, Lukavcu, Živinicama, Srebreniku, Kalesiji i Gradačcu. 

Pokret demokratske akcije u Banovićima za sada ima 4.917 glasova, a slijedi ih Stranka demokratske akcije sa 4.391 glasom. Podsjećamo, kada je riječ o načelničkoj poziciji, pobjedu je odnio kandidat iz Pokreta demokratske akcije, što je preokret u odnosu na prethodne izbore.

Vezani članak PDA proglasio pobjedu u Banovićima: Mehmed Hasanović će biti novi načelnik

Iako je u Lukavcu kandidat SD BiH Edin Delić odnio ubjedljivu pobjedu, SDBiH nije prva po broju osvojenih glasova. Naime, prednjači Stranka demokratske akcije sa 6.462 glasa, dok SD BiH ima 3.804.

Vezani članak Proglašena pobjeda: Edin Delić ostaje gradonačelnik Lukavca

Na izborima 2020. godine Delićeva stranka imala je 6.166, a SDA oko 300 glasova manje, dok je ove godine primjetna značajnija razlika u korist SDA kada je u pitanju Gradsko vijeće. 

Pokret demokratske akcije se u Lukavcu pozicionirao na treće mjesto sa, za sada osvojenih 2.459 glasova, a SDP je četvrti sa 1.362 glasa. PDA je u odnosu na prošle izbore u porastu sa brojem osvojenih glasova u Lukavcu, dok je SDP u padu.

Iznenađenje na ovim prostorima je svakako NiP koji je osvojio značajan broj glasova u Srebreniku i Živinicama.

U Srebreniku je razlika od oko 500 glasova između SDA i Naroda i Pravde u korist SDA koja ima 4.417 glasova. SDP je na trećoj poziciji sa 2.515 glasova.

Vezani članak Proglasio pobjedu: Adnan Bjelić ostaje gradonačelnik Srebrenika

Sa skoro 9 hiljada glasova, SDA ima ubjedljivo vodstvo u Živinicama, a drugoplasirani na tabeli, prema dosadašnjim podacima je NiP sa 2.994. 

Vezani članak Began Muhić proglasio pobjedu u Živinicama: Nastavlja svoj mandat

SDA je u vodstvu za vijeće i u Kalesiji sa osvojenih 4.843 glasa, a iza njih, sa oko tri hiljade manje glasova je SDP

Vezani članak Nermin Mujkanović proglasio pobjedu u Kalesiji

U Gradačcu je došlo do preokreta u odnosu na prethodne izbore. SDA osvojila 42,38%, odnosno 5.852 glasa što je dvostruko više u odnosu na izbore 2020.godine. Drugi je SDP sa 3.237 glasova.

Vezani članak Proglašena pobjeda: Novi gradonačelnik Gradačca je Hajrudin Mehanović

Za sada je obrađeno 83,33% biračkih mjesta, te su ovo preliminarni rezultati. Finalni i zvanični rezultati biće poznati nakon zbrajanja svih glasova na svim biračkim mjestima kada će se tačno znati koliko je koja stranka osvojila mandata u gradskim i općinskim vijećima.