Ključno je ojačati sistem zaštite, djecu pretvoriti u subjekte a ne objekte prava
Foto: Tuzlanski.ba

Na regionalnoj konferenciji „Socijalna zaštita za djecu - razmjena dobrih praksi“ koja je počela danas u Sarajevu, istaknuto je da je socijalna zaštita za djecu pitanje koje se tiče svih državnih institucija, obrazovnih, socijalnih, poreznih i ostalih koje treba da kreiraju sistem za zaštitu ranjivih kategorija djece i porodica.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Geetanjali Narayan rekla je da je izuzetno važno ulagati u socijalnu zaštitu za djecu, što obično ne zahtijeva velika sredstva i zemlje poput BiH imaju mjesta u budžetu da planiraju te stavke.

- Ono što je ključno je politička volja i odlučnost za uspostavljanje jakog sistema socijalne zaštite za djecu i drago mi je što konferenciji prisustvuju predstavnici najviših nivoa vlasti u BiH kako bi pokazali koliko su posvećeni poboljšanju tog sistema - dodala je Narayan.

Zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača naglasio je da pravni okvir u toj oblasti treba prilagođavati interesima djece i tako praviti humanije društvo i približavati se evropskim i svjetskim standardima.

- Ključno je ojačati sistem zaštite, djecu pretvoriti u subjekte a ne objekte prava i stvoriti okolnosti da finansije ne budu presudan segment u rješavanju tog pitanja - kazao je Drljača.

Regionalna konferencija „Socijalna zaštita za djecu - razmjena dobrih praksi“ održava se od 16. do 18. oktobra u Sarajevu, a okuplja stručnjake i donosioce odluka iz osam zemalja koji će razgovarati o inovacijama u oblasti socijalne zaštite, te razmijeniti iskustva i unaprijediti međusobnu saradnju.

Konferencija se održava u organizaciji UNICEF-a, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. (Tuzlanski.ba)