Kina uhapsila službenika britanskog konzulata u Hong Kongu zbog prostitucije
Foto: Tuzlanski.ba

Službenik britanskog konzulata u Hong Kongu uhapšen je u Kini zbog umiješanosti u prostituciju, javile su u četvrtak kineske državne novine Global Times.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je potvrdilo da je službenik, Simon Cheng, uhapšen u pograničnom gradu Shenzenu. Britanija je izrazila ekstremnu zabrinutost tim slučajem.

Global Times, koga izdaje zvanični Narodni dnevnik vladajuće Komunističke partije, navodi na svom websiteu na engleskom jeziku riječi policije u Shenzenu da je Cheng zatočen na 15 dana zbog "pokretanja prostitucije".

Policija u kvartu Shenzena, Luohu, saopćila je da je Cheng prekršio član 66 zakona o javnoj sigurnosti, pišu novine.

Zakon predviđa da će osobe koje učestvuju u prostituciji ili traže prostitutke biti privedene na ne manje od deset dana, ali ne više od 15 dana, i također bi mogle biti oglobljene s 5.000 juana (705,15 dolara).

Policija Shenzena uputila je Reuters na izvještaj Global Timesa, navodeći da on sadrži bitne detalje, i odbila je dodatno komentirati slučaj.

Cheng se nije vratio na posao 9. augusta nakon što je posjetio susjedni Shenzen, javio je honkonški website vijesti HK01, pozivajući se na razgovore s njegovom djevojkom i porodicom.

Chengova porodica potvrdila je njegov nestanak na Facebook postu u utorak navečer, navodeći da je on poslovno otputovao iz Hong Konga u Shenzen ujutru 8. augusta.

Hong Kong potresaju antivladini protesti u posljednjim sedmicama, dok Kina optužuje Britaniju i ostale zapadne zemlje za miješanje u njene unutrašnje stvari.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje zatražile su, međutim, od Kine da poštuje formulu "jedna zemlja, dva sistema" na osnovu koje je Hong Kong vraćen pod kinesku vladavinu u 1997.