Kavazović: Prirodni ambijent Bosne je u istinskom suživotu vjernika svih objava
Foto: Tuzlanski.ba

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u nedjelju iz Milodraža kod Kiseljaka pozvao na duhovnu i moralnu obnovu društva.

"Svi mi smo djeca svoje majke Bosne i svi joj podjednako pripadamo. Ona u svojim njedrima ima mnogo ljubavi za sve nas. Pa, iznesimo tu ljubav na svjetlo dana i podijelimo je među sobom. Mržnja koju proizvode zle politike topit će se pred tom ljubavi kao snijeg pod jakim suncem“, poručio je reisul-ulema, prenijela je agencija MINA.

Reisul-ulema je prisustvovao otvorenju Džamije sultana Mehmeda Fatiha u ovom mjestu, gdje su sreli sultan Fatih i fra Anđel Zvizdović i gdje je napisana Ahdnama, dokument kojim je sultan franjevcima zagarantirao vjerske i svake druge slobode.

Vezano | Svečano otvorena Džamija sultan Mehmed Fatiha u Milodražu 

Džamija se već šest puta gradi na istim temeljima, a prva je sagrađena 1463. godine i bila je, kako predaje prenose, u obliku čadora.

"Ona ima iznimnu vjersku, kulturološku i simboličnu vrijednost. Naime, sagrađena je na lokalitetu znakovitog imena: Milodraž. On je važan i zbog susreta sultana Fatiha i fra Anđela Zvizdovića i pisanja čuvene Ahdname, koja se čuva u Muzeju franjevačkog samostana u Fojnici. Uz to, ovdje je bio ljetni dvor bosanskih kraljeva, gdje su obavljena i dva kraljevska vjenčanja, kako to bilježe historijski dokumenti“, pojasnio je reisul-ulema Kavazović.

Govoreći o tome šta ova džamija simbolizira, reisul-ulema je ukazao na to da je susret sultana Mehmeda Fatiha i fra Anđela Zvizdovića bio susret dvojice duhovnih velikana, kršćanskog i islamskog, koji su tom prilikom postigli dogovor o zajedničkom životu, o miru i koegzistenciji dviju monoteističkih vjera na prostoru Bosne.

Podsjetio je da se u Bosnu tek krajem 19. stoljeća počeo unositi razdor i netrpeljivost prema sljedbenicima drugog svjetonazora.

"Unošen je sa strane, nije zametnut u njoj, niti potekao iz njenog bića. Prirodni ambijent Bosne, njena izvornost, nalazi se u istinskom suživotu vjernika sviju objava. To je naša Bosna i to simbolizira ova džamija – taj povijesni susret“, istakao je reisul-ulema Kavazović.

Upravo zbog toga, kaže, nije se dvoumio da li je treba obnoviti, nakon što ga je prije tri godine glavni imam Medžlisa Kiseljak obavijestio o njenom lošem stanju.

Poručio je kako je bh. društvu potrebna duhovna i moralna obnova.

"Okolnosti su zrele za to. Kod naših ljudi je sazrela svijest o neophodnosti promjene, pa vas pozivam da joj se priključite“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Naglasio je da vjernik bdije nad svojom vjerom, svjestan i budan, te da iznova propituje svoju vjeru i prati njen i rast i pad.

Prisutnim je poručio da budu vjernici čistih srca u svakom trenutku života, da rade na tom putu i pomognu sebi istinom i strpljenjem.

"Braćo i sestre, oživite u svojim srcima ljubav prema onome što je došlo od Boga i ljubav prema drugome i stanite jedni uz druge – tako ćete lakše odgovoriti izazovima. I biti snažniji u zaštiti sebe i svoje zemlje. Želimo da se u Bosni ponovo susreću sljedbenici triju Božijih objava, nakon što su ih nasilno razdvojili zli ljudi, da se taj susret obnovi – ovako kako se obnovila i ova džamija, koja je simbol jednog takvog susreta“, poručio je reisul-ulema Kavazović.