Foto: Tuzlanski.ba

Edin H. (22) u januaru prošle godine izašao je na slobodan vikend iz sarajevskog zatvora u kojem je izdržavao jednogodišnju kaznu zbog razbojništva. Tog 26. januara uputio se u kafić "Curry", koji se nalazi u sarajevskoj ulici Grbavička, a gdje je djevojka M. M. (25), s kojom je tada živio, bila zaposlena kao konobarica. Prvo se posvađao s njom, udario je nekoliko puta, a potom otišao po bombu, prijeteći da će je ubiti. No, policija je na vrijeme reagirala, oduzela mu bombu i uhapsila ga.

Šokantni slučajevi

Edin H. vraćen je u zatvor, a nekoliko dana kasnije pokušao se u KPZ-u Sarajevo objesiti o cijev u toaletu. S vješala su ga skinuli dežurni stražar i osuđenici. Nakon ukazane pomoći upućen je na Psihijatrijsku kliniku KCUS-a.

U istom periodu pažnju javnosti privukao je slučaj Dine B., čija se djevojka S. Č. (23) obratila redakciji "Dnevnog avaza" s ciljem da ispriča kako je pretukao i maltretirao njen momak. Dino je 23-godišnjakinju izveo iz kafića. Prvo ju je zagrlio, a potom je udario pesnicom. Uvukao ju je u auto i odveo u svoju vikendicu u sarajevskom naselju Otes te ju je mučio i držao zaključanu tri sata. Iako mu se pokušavala oduprijeti, nije mogla pobjeći. Čupao joj je nokte, odsjekao kosu, poderao jaknu te na kraju odvezao autom do jednog mjesta i izbacio je.

Uprkos drami koju je proživjela, S. Č. se na kraju pomirila s Dinom.

[caption id="attachment_53571" align="aligncenter" width="690"]Modrice na usnama, podlijevi na oku i polomljen nokat  S. Č. Modrice na usnama, podlijevi na oku i polomljen nokat S. Č.[/caption]

Najdramatičniji bio je zasigurno slučaj u sarajevskom naselju Sokolović-Kolonija u martu prošle godine kada je Semir Hodžić pokušao ubiti svoju djevojku Adelisu Musić nanijevši joj 20 uboda nožem, nakon čega je i sebe izbo po grudima i stomaku.

Lažna obećanja

Adelisa i Semir bili su u vezi četiri-pet mjeseci te raskinuli. No, Semir to nije mogao prihvatiti te je Adelisu autom odvezao do jedne uvale u Sokolović-Koloniji i ponudio joj tri mogućnosti - da je siluje, ubije ili da se uda za njega. Zatim je na nju nasrnuo nožem nanijevši joj teške tjelesne povrede, opasne po život. Adelisa je preživjela i pored teških povreda, a Semiru se trenutno zbog pokušaja ubistva sudi u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Semir je i prije ovog incidenta jednom pretukao Adelisu.

[caption id="" align="alignnone" width="690"]semir-adelisa-dizdarevic-ubistvo Semir i Adelisa: Nanio joj 20 uboda nožem[/caption]

Banjalučanka M. M. (20) u decembru 2013. godine panično je vikala ulicama Mostara: "Upomoć, spasite me!" Bosonogu djevojku, kojoj je krv curila iz usta, brutalno je pretukao u stanu njen momak L. S. Prolaznici su joj priskočili u pomoć, dok se njen nasilni mladić zaključao i sakrio na mansardi zgrade, gdje ga je policija zatekla. Ljekari su na tijelu M. M. konstatirali brojne modrice i polomljene zube.

Koji je razlog pa djevojke trpe nasilje i nakon dobivenih batina vraćaju se zlostavljačima te kako mogu prepoznati nasilnika da bi s takvima izbjegli vezu, za "Avaz" je pojasnila psihologinja Jasminka Dizdarević.

Prema njenim riječima, nasilje u vezama može biti psihičko ili emotivno, fizičko te ekonomsko, a razlog zbog kojeg se djevojke vraćaju nasilnim partnerima Dizdarević je pojasnila riječima da mnoge djevojke naviknu na partnerovo nasilničko ponašanje.

- Ljubomora nije ljubav, ljubomora znači nepovjerenje. Mnoge djevojke se zavaravaju jer vjeruju u partnerova lažna obećanja. Vjeruju da će se promijeniti, međutim, one često nisu svjesne da nakon prvog incidenta odnosno udarca nasilje ne prestaje, nego postaje sve intenzivnije. Također, mnoge ostaju s nasilnim partnerima iz straha - rekla je Dizdarević.

Ono što je najvažnije, kaže naša sagovornica, jeste da žrtva odmah reagira, znači da nakon prvog udarca bježi od takvog partnera, da ne trpi udarce nadajući se da će nasilje prestati.

Nema izgovora

- Za zlostavljanje nema izgovora. Uvijek se za pomoć možemo obratiti majci, sestri, prijateljici, znači osobi u koju imamo povjerenja. S druge strane, postoje centar za socijalni rad i policija. Nijedna žena, bila ona u vezi ili braku, ne treba trpjeti nasilje, jer to ponašanje nije ponašanje iz ljubavi. Tako se ponašaju osobe koje žele kontrolirati djevojku, ženu i žele se ponašati kako im je volja. Mnogi su mišljenja da žene mnogo više trpe u braku, dok djevojke u vezi imaju izbora jer mogu jednostavno otići. No, nasilje, naglašavam, niko ne treba trpjeti - naglasila je naša sagovornica, piše Dnevni avaz.

U Tužilaštvu KS za krivična djela protiv braka, porodice i mladeži u 2013. godini bilo je ukupno 589 prijava, pokrenuta je istraga u 226 predmeta. Za 88 predmeta podignuta je optužnica, dok je za 61 predmet donesena osuđujuća presuda. Tužilaštvo je sa 27. martom ove godine zaprimilo ukupno 79 predmeta za krivična djela nasilja.

Prepoznati nasilnika

- Postoji mnoštvo načina na koji možemo prepoznati nasilnika. Ukoliko vam partner ne vjeruje, ukoliko traži potvrdu svega što vi kažete ili učinite, ukoliko zahtijeva od vas da zna šta ste radili cijeli prethodni dan, ako vas stalno provjerava telefonom, a opet, s druge strane, izolira od svega i sviju, od porodice, prijatelja, kolega na poslu, sve su to znakovi koji ukazuju na nasilje. Također, nasilje se posebno očituje kroz uvrede, psovke i udarce - pojasnila je psihologinja Dizdarević, za Dnevni avaz.