Još tri dana moguća registracija za termin za radnu vizu u Njemačkoj
Foto: Tuzlanski.ba

Registracija za termin za radnu vizu za Njemačku u skladu sa Uredbom o Zapadnom Balkanu otvorena je 7. maja 2024., a zatvara se nakon 14. maja 2024. godine.

Do tada se svi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije mogu registrovati te  nema potrebe da se proces registracije završava preko posrednika ili drugih agencija.

Kandidati moraju imati na umu da im je dozvoljeno da se registruju samo jednom. Osim toga, ne mogu naknadno mijenjati podatke, a također im nije dozvoljeno da prenesu svoj termin na drugu osobu.

Podsjećamo, državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije od 1. juna 2024. uživat će privilegovan pristup tržištu rada Njemačke, prema Uredbi o Zapadnom Balkanu.

Razlog je što je Njemačka odlučila da udvostruči broj viza koje će se godišnje odobravati državljanima ovih šest zemalja u svrhu rada na cifru od 50 hiljada, piše na zvaničnoj stranici SchengenVisaInfo.

Kako je pojašnjeno iz njemačke ambasade, nova pravila će se blagovremeno dijeliti, a do tada će se svi termini i dalje dodjeljivati ​​putem sistema lutrije. Važno je spomenuti da je samo u toku prošle godine Njemačka izdala 76 hiljada radnih dozvola za zemlje Zapadnog Balkana. (Tuzlanski.ba)