Jesu li Bošnjaci tamnoputi? Škola tvrdi da su novinari izmanipulisali Antu (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Na sjednici Vijeća učenika Prometne škole iz Mostara, koja je održana danas, razmatrana je problematika oko epizode serijala Perspektive u produkciji medijske kuće Mebius film iz Sarajeva, prenosi novinska agencija Patria.

- U navedenom filmu je sudjelovalo dvadeset učenika naše škole. Odgovarali smo na različita pitanja o nacionalnosti, nacionalizmu, mješovitim brakovima, prošlosti i nasljeđu rata, podijeljenosti grada, obrazovnom sustavu i organiziranim druženjima (inicijativa za promjene).

Od svih izjava naših učenika, izdvojene su pojedine koje su dodatno podigle tenzije na pojedinim portalima i društvenim mrežama. Mi učenici, u većini slučajeva maloljetni, nismo bili dovoljno upoznati s temom filma te provokativnim pitanjima i potpitanjima koja su nam postavljali.

Zbog toga su odgovori u izjavama nekih učenika bili rezultat vješte novinarske manipulacije, a sigurno ne roditeljskog odgoja i obrazovnih sadržaja - ističe se u saopštenju Vijeća učenika.

Iz tog Vijeća napominju kako se ograđuju od pojedinih izjava radi kojih se neko mogao osjetiti uvrijeđenim.

- Žao nam je ako je izjava bilo kojeg našeg učenika uvrijedila bilo koga - saopštili su iz Vijeća učenika mostarske Prometne škole.

Podsjećanja radi, posljednja dva dana velika bura na društvenim mrežama podigla se oko izjave učenika Ante, koji je u emisiji Perspektiva govorio o sunarodnjacima Bošnjacima. Između ostaloga rekao je da ih prepoznaje po tamnijoj koži lica te da nikada nije bio na Starom mostu.

(NAP)