Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dejstvovao je danas poslijepodne na požarištu južno od Žepča.

Helikopter OSBiH danas dejstvovao na požarištu kod Žepča, najavljeni novi preleti
Foto: MOBIH

Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dejstvovao je danas poslijepodne na požarištu južno od Žepča, kao podrška Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Žepče - potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

Da su helikopteri OSBiH u još jednoj humanoj misiji potvrdio je danas i svojom objavom na društvenim mrežama ministar odbrane BiH Zukan Helez.

"Ovaj put gase požar u Žepču. Odmah po odobrenju Predsjedništva BiH, izdao sam naredbu da helikopteri OSBiH krenu u misiju gašenja požara u Žepču. Požar u Žepču je aktivan već neko vrijeme i prijeti da ugrozi kuće u naselju Željezno Polje. Zbog nepristupačnog terena, angažman helikoptera OSBiH će biti od presudnog značaja za gašenje ovog požara. Ponosan sam na Oružane snage BiH, ponosan na helikoptersku posadu", napisao je ministar Helez.

Direktor KUCZ ZDK istakao je kako je jedan helikopter dejstvovao poslijepodne, od 15 do 16 sati, nakon čega se vratio u svoju bazu u Sarajevu, kako bi natočio gorivo.

"Helikopter je u tih sat vremena imao desetak naleta, nakon čega je morao točiti gorivo. Imali smo najavu da će nakon 18 sati doći dva helikoptera, ali navodno je jedan hitno morao na požarište u Mostar pa nismo sigurni da li će ponovo doći jedan ili dva. Uglavnom, još se čeka povratak helikoptera, a do tada požar gase pripadnici PVJ i DVD Žepče, Šumarije Žepče i građani. Požar još nije stavljen pod kontrolu, ali se nadamo da će nakon povratka helikpotera OSBiH biti lokaliziran u toku noći te da će se spriječiti njegovo širenje prema Željeznom Polju", kaže Aličić.