Danas u poslijepodnevnim satima došlo je do požara na deponiji otpada u naselju Moluhe u Tuzli. 

Foto: Tuzlanski.ba

Sve su češći požari i na području Tuzlanskog kantona. Najčešće gori nisko rastinje, ali i otpad. Tako je danas došlo do požara na deponiji otpada u tuzlanskom naselju Moluhe.

''Ekipe su na terenu, poslali smo nekoliko cisterni s vodom da pokušamo ugasiti vatru. Deponije mogu biti opasne, a primjer toga je i ova koja u Kladnju gori već nekoliko dana. Nadamo se da ćemo ovaj požar uspjeti lokalizovati'', kazao je Jasmin Jahić, starješnina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla za Tuzlanski.ba.

Iznad ovog područja širi se crn i gust dim koji može biti rizičan za zdravlje stanovništva s obzirom na otrovne tvari sa deponije. 

Inače, požari na deponijama otpada najčešće nastaju zbog spontane samozapaljivosti organskih materijala, hemijskih reakcija među odloženim tvarima, vanjskih izvora vatre kao što su bačene cigarete ili vatrometi, te akumulacije zapaljivih plinova poput metana.

Također, nepropisno odlaganje opasnih ili zapaljivih materijala može značajno povećati rizik od požara.

Prevencija ovih požara zahtijeva redovno održavanje deponija, kontrolu odloženog otpada i nadzor nad stvaranjem i kretanjem plinova unutar deponije kako bi se izbjegle nepoželjne posljedice.