Gdje je Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj uniji?
Foto: Tuzlanski.ba

Danas je Dan Evrope. Bosna i Hercegovina, iako je napravila određene pomake, i dalje je daleko od svog evropskog puta. I dalje se iz nje odlazi, a neispunjeni ključni prioriteti još ostaju na papiru.

Kakva nam je budućnost, i kako nas gleda Evropska unija? Šta mladi žele?

Da bi naša budućnost bila mnogo bolja i odvela nas do Evropske unije, institucije moraju raditi svoj dio posla, poručuju iz Direkcije za evropske intergracije.

"Institucije i vlasti, znate da će ubrzo biti predmet redovnog izvještavanja Evropske komisije na jesen, i do tada bi bilo dobro da što više uradimo, da što više propisa, posebno onih koji su dio 14 ključnih prioriteta i dio osam koraka iz Ivzještaja Evropske komisije iz 2022. godine uradimo", kazala je Elvira Habota, direktor Direkcije za evropske integracije

No, proces pristupanja Evropskoj uniji je težak posao. Bosna i Hercegovina se mora okrenuti svojim potencijalima.

"Nažalost, Bosna i Hercegovina se ponovo nalazi u političkoj krizi. Za dobrobit građana Bosne i Hercegovine, lideri treba da pokažu viziju i istinsku hrabrost i liderstvo, i iskoriste postojeći historijski trenutak kako bi postigli trajni napredak na evropskom putu. Pristupanje Uniji zahtijeva teške odluke", kazao je Johan Sattler, šef Delegacije EU u BiH

"Ona je zemlja koja je krenula na put ka EU, možda smo na sredini puta, željeli bismo da idemo brže, znamo zbog čega ne idemo. Bosna i Hercegovina nema drugu alternativu nego Evropska unija", rekao je Erol Avdović, ambasador BiH u Belgiji.

"Mislim da su stvari mogle da budu drugačije, bar kad je u pitanju odnos EU i Bosne i Hercegovine. Ne govorim o globalnim i širim evropskim pitanjima koja se sada rješavaju, a koja su prouzrokovana određenim stvarima. Ono što meni djeluje depresivno jeste da se ne poštuje sporazum koji ima karakter međunarodnog prava, a čiji je garant EU", kazala je  Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH.

"Vrijeme da se prestanemo deklarativno samozalagati za Evropu i evropske vrijednosti, te na terenu i svojim radom pokažemo jasno opredjeljenje. Evropa nije samo novac, nisu samo evropski fondovi, već i duboka vrednosna opredjeljenost za poštivanje sviju", poručuje Sabina Ćudić, poslanik Naše stranke u PSBiH.

"Dobra strana priče je da smo pokazali da možemo što je jasno i rečeno u posljednjem izvještaju Evropske komisije. Loša strana priče je da nas previše ne drži taj ritam", poručuje Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH.

Deveti maj - Dan Evrope podsjeća na važnost evropskog mira i jedinstva, poručio je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, i poželio da današnji dan usmjeri Bosnu i Hercegovinu na putu prema evropskoj porodici.(BHRT)