Foto: Tuzlanski.ba

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla kvalitet zraka odgovara kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka pokazale su mjerne stanice na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

Na vanrednoj sjednici KŠCZ Tuzla a povodom aerozagađenja, doneseni su zaključci da se koncentracija sumpordioksida kreće u dozvoljenim granicama i preporučeno je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK da se danas može redovno nastaviti odvijanje nastave u osnovnom i srednjem obrazovanju. Također, se preporučuje i Gradskoj upravi Grada Tuzle da može nastaviti rad u predškolskim ustanovama.

Međutim na internet stranici zrak.ekoakcija.org izdato je upozorenje za Tuzlu, Lukavac i Živinice kako je kvalitet zraka opasan i danas.

Upozorenje: Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

Kakav zaista zrak udišu građani Tuzle najbolje će pokazati fotogtafije koja smo danas tačno u podne zabilježili sa dvije lokacije.

Donji dio grada fotografisali smo sa lokacije Krojčica dok smo ostatak fotografija zabilježili sa popularnog vidikovca Ilinčica. Svaki dodatni komentar je suvišan...(Tuzlanski.ba)